Hrvatski radio

Radio Rijeka

Život nije siv - čak ni s Parkinsonom!

11.04.2018.

12:56

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježen je danas i na riječkom Korzu, druženjem uz tai chi i ping pong. Udruga "Parkinson i mi" ove godine šesti put za redom obilježava ovaj dan s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovoj neurološkoj bolesti od koje boluje više od 14 tisuća građana.

Parkinskova bolest je progresivno degenerativno stanje, okarakterizirano drhtanjem, usporenošću pokreta, ukočenošću i nepravilnim držanjem tijela. Svjetski dan Parkinsonove bolesti simboliziraju i crveni tulipani, boje života i krvi, a ovogodišnji moto je "Život nije siv - čak ni s Parkinsonom!"

U riječkoj Gradskoj vijećnici održana je tribina o aktivnom suočavanju s bolešću, a predavanja su održale doc.dr. Vladimira Vuletić, prof.dr. Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić i prof. Ines Torić iz KBC-a Rijeka.

U Rijeci je prije godinu dana osnovan ogranak Udruge "Parkinson i mi", kojem se do sada pridružilo oko 80 članova. Susreću se jednom tjedno, srijedom u 15 sati u prostorima MO Trsat, u Dvorani mladosti. "Trenutno provodimo vježbe s fizioterapeutima koji nas podučavaju održavanju fizičke, a i psihičke kondicije", kaže Željko Glavan, predsjednik riječke podružnice udruge.

"Nekim je ljudima neugodno radi svoje bolesti, ali najvažnije se suočiti i prihvatiti situaciju. Onda imamo dva izbora: ili se povući u sebe ili se svim fizičkim i psihičkim sposobnostima truditi da koliko je moguće normalno funkcioniramo. Čovjeku je lakše kad svoje probleme podijeli s onima koji imaju slične ili iste probleme", rekao je Glavan u programu Radio Rijeke. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.