Hrvatski radio

Radio Rijeka

Životinje stradavaju na žilet-žici sa slovenske strane granice

12.12.2015.

17:25

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Postavljanje žice na dijelovima granice Hrvatske i Slovenije uz gornji tok rijeke Kupe u Gorskom kotaru posljednjih je dana potaknuo nezadovoljstvo stanovnika s obije strane granične crte, pa se potpisuju peticije i najavljuju prosvjedi. U žilet-ogradi već stradava i brojna divljač.

Zbog žičane ograde posebno su zabrinuti lovci. Iako je uz Kupu oštra žica postavljena tek nedavno, sa slovenske strane stižu zabrinjavajuće vijesti. Već prvih dana pronađene su uginule jedinke divljači koje su se zaplele u ogradu. Kada se životinja zaplete u žilet-žicu, nema joj spasa i ugiba u strašnim mukama, kaže voditelj Odjela lovstva u delničkoj ispostavi Hrvatskih šuma Dario Majnarić.

Lovci i šumari nadaju se da će divljač uskoro početi prepoznavati kao opasnost i da joj se neće približavati. Jedno je, nažalost sigurno: uobičajeno kretanje divljači, koja naučena prelaziti iz jedne države u drugu, sada je ozbiljno narušeno. Na slovenskoj se strani razmišlja o korištenju određenih sredstava, takozvanih repelenata, koja bi odbojnim mirisom spriječila divljač da prilazi žici. Međutim, njihova efikasnost je upitna.

Područja uz granicu Hrvatske i Slovenije u gornjem toku rijeke Kupe obuhvaćena su ekološkom mrežom Natura 2000, pri čemu zaštita životinjskog svijeta zauzima posebno mjesto, ističe Majnarić. U stvarnosti obilježenoj žičanom ogradom stvari izgledaju bitno drugačije... Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.