Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žmergo objavio priručnik za nastavnike "Jedi lokalno, misli globalno!"

09.12.2017.

13:45

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Žmergo izdala je priručnik za nastavnike "Jedi lokalno, misli globalno!", prvi takav u Hrvatskoj. Namijenjen je radu s učenicima na globalnom obrazovanju u redovnoj nastavi. Priručnik je besplatno dostupan i na mrežnoj stranici Udruge.

Priručnik "Jedi lokalno, misli globalno!" nastao je temeljem materijala razvijenih u okviru trogodišnjeg europskog projekta EAThink2015, kojeg je sufinancirala Europska unija, a u kojem su, osim Udruge Žmergo kao hrvatskog partnera, sudjelovali predstavnici još 13 zemalja EU i Afrike.

Izdanjem žele podržati nastavnike u implemetaciji globalnog obrazovanja u škole. Citiramo iz recenzije: "Priručnik se sastoji od dva dijela. U uvodnom dijelu opisuje se svrha priručnika i korištene metode, kontekstualizirajući svjetske trendove bavljenja hranom kao kroskurikularnom temom."

"U prvom dijelu Marko Kovačić konceptualizira globalno obrazovanje dajući prikaz najrelevantnijih dokumenata, smještajući ga u kontekst učenja i obrazovanja generalno. Posebice je zanimljivo pojašnjavanje veze i distinkcija između koncepata građanskog odgoja i obrazovanja i globalnog obrazovanja, kao srodnih, ali i odvojenih koncepata."

"U poglavlju Globalno obrazovanje u Hrvatskoj i njegove varijacije na temu, Diana Kovačić i Helena Traub izdvajaju primjere dobre prakse naglašavajući praktičnu primjenu koncepta globalnog obrazovanja na temu hrane, gdje se jasno, praktično i informativno prikazuje kako svakodnevna praksa može biti dijelom globalnog obrazovanja ukoliko se promijeni metodička perspektiva. Najinovativniji dio publikacije su upravo navedene nastavne pripreme jedinica globalnog obrazovanja na temu hrane."

"Drugi dio priručnika Kako podučavati globalno obrazovanje na primjeru hrane donosi 12 priprema nastavnih jedinica globalnog obrazovanja vezanih uz hranu koje su autorice i urednice Kovačić i Traub odabrale i adaptirale kako bi sistematizirano i primjenjivo prikazale kako u nastavi koristiti različite metode koje su dio globalnog obrazovanja", piše recenzentica dr. Iva Košutić.

Online izdanje priručnika, kao i nastavne pripreme jedinica globalnog obrazovanja, sa svim dodacima, dostupni su ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.