Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zmijonosac - novi horoskopski znak ili ponovno "zabuna"?

23.09.2016.

14:47

Autor: Damir Jovetić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zabune oko zmijonosca prenijeli su mnogi mediji, a zbog namjernog ili nenamjernog ponavljanja navodne zabune svakih 3 do 5 godina u medijima, potražili smo informacije o astrološkim zodijačkim znakovima. Koliko je astroloških zodijačkih znakova i kako su nastali?

Proljetna ravnodnevnica počinje u znaku ovna i zviježđu riba. Rakova obratnica počinje u znaku raka i zviježđu blizanaca, stoga astrologija pridaje toj podjeli simbolička značenja vezana za godišnja doba koja su nepromjenjiva i dolaze uvijek u približno isto vrijeme u godini. Tako je znak raka simbol početka ljetnog kvartala u godini, a vaga početak jeseni. To su astrološki zodijački znakovi, podijeljeni na 12 jednakih dijelova i odgovaraju prirodnim ciklusima godišnjih doba.

Zmijonosac ili Oficius je zviježđe, ne astrološki znak, a zviježđa je mnogo više od znakova. Po precesijskom astronomskom ciklusu na proljetnu se ravnodnevnicu u približno 2 tisuće i 100 godina zviježđa prividno zarotiraju za 30 stupnjeva. Tako je u vrijeme pojave kršćanstva sunce već bilo u Ribama, a danas se približava Vodenjaku. U sumerskoj i babilonskoj civilizaciji početak proljeća je bilo zviježđe Bika, pa tako znamo da su i drevne civilizacije već poznavale i slavile simboliku Bika, kao što su u doba Isusa najavljivali simboliku Riba u ranokršćanskim katakombama.

Tako znamo da smo u astrološkom dobu Ribe već 2 tisuće godina i na pragu smo astrološkog doba Vodenjaka. Taj ciklus je ljudskom rodu poznat tisućama godina i on nije povezan s godišnjim dobima i nije nikakvo novo otkriće, već podatak poznat ljudskom rodu još iz sumerskih vremena, najmanje 3 tisuće i 500 godina.

Poslušajte detaljno objašnjenje astroloških znakova i nastanka reprizirane "zabune" astrologa Damira Jovetića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.