Hrvatski radio

Radio Rijeka

Znamo li da nam Ustav jamči jednakost prava i sloboda?

10.12.2016.

12:38

Autor: Nina Deranja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan ljudskih prava. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, što je donesena na današnji dan, 1948. godine glasi: "Svi ljudi rođeni su slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima".

Od trenutka rođenja ljudima bi trebala biti osigurana ljudska prava; garantirana, neotuđiva i regulirana nizom međunarodnih dokumenata prava na život, slobodu i sigurnost. Iako razvoj modernoga društva podrazumijeva sve više načina i modela za zaštitu ljudskih prava, kraj drugog desetljeća 21. stoljeća zatiče civilizaciju u trenutku kada je ostvarenje ljudskih prava sve sporije, teško dostupno i neefikasno na globalnoj i na pojedinčanim lokalnim razinama.

Ustavom Republike Hrvatske zajamčena su prava i slobode svih ljudi, neovisno o njihovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, obrazovanju, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki, stoji u članku 14. hrvatskoga Ustava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.