Hrvatski radio

Radio Rijeka

Znanjem protiv raka, drugog vodećeg uzroka smrti u Hrvatskoj

03.11.2016.

13:16

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Liga protiv raka Primorsko-goranske županije u studenom, mjesecu borbe protiv raka, organizira četiri javno-zdravstvena predavanja o kvaliteti života, novim pristupima liječenju te načinima samopomoći.

U suradnji s Odjelom gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, predavanja će se održavati u gradskoj vijećnici. U Hrvatskoj godišnje od raka oboli 21 tisuća ljudi, i nakon bolesti srca, karcinomi su drugi vodeći uzrok smrti. U Primorsko-goranskoj županiji, koja je vodeća u državi po programima ranog otkrivanja raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva, u 27 posto smrtnih slučajeva uzrok je rak. Bolest se uvijek i svakom može dogoditi, poručuju liječnici i pozivaju građane da se odazovu na preventivne preglede, jer je liječenje rano otkrivene bolesti znatno lakše. Novim pristupima liječenju popravlja se kvaliteta i duljina života onkoloških bolesnika, a predavanja u studenom posvećena su raznim aspektima kvalitete života.

Liga protiv raka ove godine slavi 50 godina rada u Hrvatskoj, a u Primorsko-goranskoj županiji djeluje od 1967. godine. Predsjednica županijske Lige protiv raka onkologinja Ira Pavlović Ružić poziva zdrave da uplatom članarine od 40 kuna godišnje postanu podupirući članovi. "Tako možemo tiskati sve naše letke i brošure i održavati akcije", poručuje i poziva građane da se odazovu javnim predavanjima u gradskoj vijećnici.

Prvo je u ponedjeljak 7. studenoga, u 18 sati, kada će o kvaliteti života onkoloških bolesnika i simptomima tijela i psihe govoriti doktorice Ira Pavlović-Ružić i Ika Rončević- Gržeta. U utorak, 15. studenoga, tema je kako popraviti krv i tjelesnu snagu, a predavač dr. Ivan Host. O etičkim i bioetičkim pogledima na liječenje i nove lijekove, 22. studenog govorit će dr. Iva Sorta Bilajac Turina, a četvrto predavanje posvećeno je tumorima grla, o čemu će 29. studenoga govoriti dr. Robert Tićac. Povodom 10 godina Kluba laringektomiranih, u programu će nastupiti i Klapa "Novi glas". Sva predavanja počinju u 18 sati, a ulaz je slobodan. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.