Hrvatski radio

Radio Rijeka

Znanstvenici osmislili dezinficijens koji 90 dana štiti površine od virusa

28.04.2020.

13:37

Autor: Hina

Foto ilustracija: Pixabay

Foto ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Znanstvenici s hongkonškog Sveučilišta znanosti i tehnologije osmislili su dezinficijens koji bi mogao zaštiti površine od koronavirusa čak 90 dana. Premaz MAP-1 ubija do 99,9 posto visokoinfektivnih virusa, poput uzročnika ospica, zaušnjaka, rubeole i mačjeg kalcivirusa, kao i bakterije i spore.

Djelotvornost spreja MAP-1 (Multilevel Antimicrobial Polymer) povrđena je i među mikroorganizmima otpornim na lijekove u dvije terenske studije provedene u bolnici te domu za starije osobe. Znanstvenici kažu da je broj bakterija rezistentnih na lijekove na zavjesama Odjela za intenzivnu skrb bolnice Kowloon u tri tjedna smanjen za oko 98,7 posto.

Sprej MAP-1, koji štiti površine od koronavirusa, u Hong Kongu se prodaje po cijeni od osam eura po bočici.  

MAP-1 je osmislio tim stručnjaka na čelu s Yeung King Lunom, profesorom na Katedri za kemijsko i biološko inženjerstvo i Odjel za okoliš i održivost Sveučilišta znanosti i tehnologije u Hong Kongu (HKUST), a za to im je trebalo 10 godina.

Prof. Yeung kaže da je premaz učinkovit i do 90 dana te da omogućuje trajnu zaštitu i površinsku dezinfekciju od mikrobnih onečišćenja. Proizvod je namijenjen upotrebi na različitim površinama, uključujući metale, beton, drvo, staklo, plastiku, kao i tkanine, kožu i tekstil, pri čemu se ne mijenja izgled materijala na kojemu se koristi. 

U skladu s tehničkim standardima o dezinfekciji koje je objavila Nacionalna zdravstvena komisija u kontinentalnoj Kini, dokazano je da supstancija nije toksična, da je sigurna za kožu i okoliš, pa se može koristiti i u sredstvima za dezinfekciju ruku, u bojama i premazima te u filterima za pročišćavanje zraka i vode te u izradi zaštitne odjeće i kirurških maski.

U nastojanju da globalno pridonesu borbi protiv pandemije kovida, znanstvenici HKUST-a su, u suradnji sa svojim industrijskim partnerom Chiaphua Industries Limited, nanijeli premaz na površine u više od 70 domova za starije osobe, vrtiće te osnovne i srednje škole. Isprobali su ga i u trgovačkim centrima, u školskim autobusima, crkvama i u sportskim dvoranama. 

"Ova se supstancija može raspršiti po javnim površinama poput rukohvata i dizala. Ta se mjesta često dodiruju što omogućuje brzi prijenos virusa", kazao je Joseph Kwan, jedan od glavnih istraživača s HKUST-a.

Sprej je sastavljen od milijuna nanokapsula s dezinfekcijskim sredstvima koja su učinkovita u inaktiviranju bakterija, virusa i spora čak i nakon što se osuše, kaže Kwan.

Dodaje da je efikasnost premaza MAP-1 povećana polimerima osjetljivima na toplinu, koji se raspadaju u dodiru s ljudskom kožom te oslobađaju dezinfekcijsko sredstvo, za razliku od uobičajenih sredstava za dezinfekciju poput alkohola i izbjeljivača.

Proizvod je nakon kliničkih ispitivanja odobren za službenu i masovnu upotrebu u veljači.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.