Hrvatski radio

Radio Rijeka

Znanstvenici predviđaju iznimno toplo vrijeme u sljedećih pet godina

15.08.2018.

13:14

Autor: Hina

Voda i hlad jedino su olakšanje na visokim temperaturama zraka (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Voda i hlad jedino su olakšanje na visokim temperaturama zraka (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Znanstvenici su putem novog sustava prognoze predvidjeli kako će period između 2018. i 2022. biti neuobičajeno topao, s većom vjerojatnošću ekstremnih temperatura. Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Communications.

"Velika je vjerojatnost da trenutna klima dosegne period topliji od normale tijekom idućih pet godina, uslijed trenda globalnog zatopljenja", kaže studija britanskih i nizozemskih istraživača, nastala na temelju probabilističkog prognostičkog sustava.

Istraživanje je pokazalo kako će taj trend osnažiti trenutne dugoročne trendove globalnog zatopljenja. Predviđanje je došlo uslijed snažnog i dugotrajnog toplinskog vala koji je poharao sjevernu hemisferu.

Istraživači su rekli da su razvili statistički model koji omogućava pouzdana predviđanja prosječnih temperatura zraka i površine mora. Model uzima u obzir vanjske faktore koji utječu na prosječne temperature kopna, poput stakleničkih plinova i aerosola, koji su posljedica različitih socioekonomskih uzročnika, kao i prirodnu varijabilnost, koju je teže predvidjeti, izjavili su.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.