Hrvatski radio

Radio Rijeka

Znanstvenici Šustaru: ostat ćemo bez 50 milijuna eura?!

07.06.2016.

15:20

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sjeni problema oko kurikularne reforme obrazovanja odvija se drama teška 50 milijuna eura što bismo ih trebali povući iz EU strukturnih fondova - upozoravaju u otvorenom pismu resornom ministru voditelji znanstvenih centara iz STEM područja.

''Opstruiranjem financiranja iz EU fondova hrvatskih znanstvenih centara izvrsnosti ugrožava se 50 milijuna eura iz strukturnih fondova – traži se hitna reakcija ministra Šustara!'' stoji u otvorenom pismu voditelja znanstvenih centara izvrsnosti iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike što su ga uputili ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru.

Ugrožena je realizacija znanstvenih projekata, upitna su i radna mjesta 300 znanstvenika, a riskiramo i penale od Europske komisije – sve zbog toga što Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još nije objavilo natječaj za korištenje europskih sredstava. Voditelji deset centara nazivaju se taocima MZOS-a.

Naime, RH se strateški odredila za financiranje Znanstvenih centara izvrsnosti te se prema Operativnom programu očekuje 50 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji bi bili na raspolaganju centrima. Ali da bi centri mogli iskoristiti europska sredstva MZOS je obvezan raspisati natječaj. Prvi rok, 31. ožujka, pomaknut je na 1. lipnja, ali ni 7. lipnja natječaj još nije raspisan.

Voditelji centara u otvorenom pismu izravno prozivaju pomoćnika ministra za znanost dr. Krešimira Zadru kao jednog od glavnih protivnika ustroja hrvatskih centara izvrsnosti te, od strane Europske komisije usvojene, pametne specijalizacije RH koja je jedan od glavnih preduvjeta za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova.

Otvoreno pismo, među čijim je potpisnicima dr. Stipan Jonjić, voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva riječkog Medicinskog fakulteta, u cijelosti pročitajte u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.