Hrvatski radio

Radio Rijeka

Znanstvenim skupom o stogodišnjici Slobodne Države Rijeka

12.11.2020.

13:51

Autor: Josip Krmpotić, Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Rapallskim ugovorom, pred točno 100 godina, Kraljevina Italija željela je zagospodariti kompletnim područjem Sjevernog Jadrana. Premda su bili uvjereni da će biti vladari cijele obale, to se nije dogodilo, a rodila se Slobodna Država Rijeka s posebnim statusom.

Na skupu sudjeluju povjesničari iz Hrvatske, Italije i Mađarske, među kojima su Tvrtko Jakovina, Ervin DubrovićAgnes Ordasi, Ljubinka Toševa Karpowicz, Ivan Jeličić i Gabor Egry. Organizatori su Udruga Slobodna Država Rijeka i Muzej grada Rijeke, a pokrovitelji Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Fondacija Coppieter, uz potporu Zajednice Talijana i Societa di studi Fiumani iz Rima. 

Nažalost, ona nikad nije zaživjela i već 1924. godine Rimskim ugovorima Rijeka je postala dijelom Italije, a kasnije su u sve bile upletene mnoge ruke i mnogi vladari. Rekao nam je to u uvodu znanstvenog skupa "100 godina od osnutka Slobodne Države Rijeka" povjesničar Tvrtko Jakovina.

Znanstveni skup organiziran u povodu 100 godina osnutka Slobodne Države Rijeke organiziran je u četvrtak u riječkoj Gradskoj vijećnici s izlagačima uživo i online

Kako je rekla članica Organizacijskog odbora skupa i tajnica Udruge Slobodna Država Rijeka Laura Marchig, svrha je skupa znanstvenicima i stručnjacima omogućiti da s više gledišta objasne nastanak i nestanak Slobodne Države Rijeke. "Ona je bila utopistički san kao grad država. Uz nju je vezan gospodarski napredak usporedno s idejama multikulturalnosti i miroljubivosti", ocijenila je Marchig.

Slobodna Država Rijeka bila je država s površinom oko 21 četvornog kilometra i oko 52 tisuće stanovnika. Osnovana je 1920. godine na temelju Rapallskog ugovora između Kraljevine Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Samo četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora, na temelju kojih je predsjednik te države postao Riccardo Zanella iz Autonomne stranke, u ožujku 1922. fašisti su izveli puč i preuzeli vlast.
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca prihvatila je 1924. godine da Rijeka postane dio Italije, čime se i službeno gasi Slobodna Država Rijeka.

Predsjednik i gradski vijećnik političke stranke Liste za Rijeku Danko Švorinić istaknuo je u ime Gradskog vijeća da se Slobodnu Državu Rijeku u prošlosti često promatralo izrazito negativno, čak i u kontekstu uspona fašizma iako je ona bila njemu izravno suprotstavljena. Ona je i likvidirana državnim udarom fašista, rekao je Švorinić i dodao da se o njoj treba govoriti kao o povijesnoj činjenici te da je Rijeka jedan od rijetkih gradova koji je imao status grada države.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da Slobodna Država Rijeka, iako je bila minijaturna državica, ima svoje mjesto u povijesti grada. "Postoje određene poveznice između Slobodne Države Rijeke i sadašnje Rijeke kao Europske prijestolnice kulture i luke različitosti, a to su multikulturalnost i otvorenost", rekao je. "Sudbina Slobodne Države Rijeke je dokaz da je u našim okolnostima bez vojne sile vrlo malo mogućnosti za očuvanje samostalnosti putem diplomatskih aktivnosti", dodao je Obersnel.

Sudionike skupa pozdravila je u Gradskoj vijećnici Melita Sciucca iz Zajednice Talijana Rijeka te Alan Sandry iz Fondacije Coppieters, jednog od pokrovitelja skupa, i Franco Papetti iz organizacije Fiumani Italiani nel Mondo - Libero Comune di Fiume in Esilio (Talijani Riječani u svijetu - Slobodna Država Rijeka u egzilu) online.

Na skupu sudjeluju povjesničari iz Hrvatske, Italije i Mađarske, među kojima su Tvrtko Jakovina, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin DubrovićAgnes OrdasiLjubinka Toševa KarpowiczIvan Jeličić i Gabor Egry. Organizatori su Udruga Slobodna Država Rijeka i Muzej grada Rijeke, a pokrovitelji Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Fondacija Coppieter, uz potporu Zajednice Talijana i Societa di studi Fiumani iz Rima. 

Jesmo li stotinu godina kasnije iz svega nešto naučili i jesmo li slobodni u punom smislu te riječi, pslušajte što kaže Jakovina:

Tvrtko Jakovina: politika je slijedila promjene izvojevane na bojnom polju, pripremio Josip Krmpotić

Tvrtko Jakovina (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Tvrtko Jakovina (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.