Hrvatski radio

Radio Rijeka

Znate li se zauzeti za sebe i reći ''ne''?

18.03.2015.

13:38

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znate ono kad mališan u vrtiću sasvim ozbiljno tumači teti zašto on ne mora na spavanje kad i svi drugi? Zapravo, zna se zauzeti za sebe i kažemo da asertivno komunicira. Možemo li to svi naučiti?

Riječ je o ponašanju u kojem se zauzimamo za sebe. Drugim riječima, izražavamo vlastito mišljenje i osjećaje, naglašavamo posljedice neželjenog ponašanja (Ako se ponašanje nastavi, tada ...), izražavamo razumijevanja za drugu osobu (Razumijem, da... ALI ja...) te ponavljamo jasne zahtjeve.

Već u vrtiću ima djece koja se bore za svoje stavove i ako uspiju uvjeriti tetu, mogu izbjeći poslijepodnevno spavanje. U školi se neki učenici uspijevaju izboriti za sebe, iako valja primijetiti da asertivno ponašanje, koje ne vodi računa o osjećajima i stavovima drugih, može postati i agresivno.

Najteže je ponašati se asertivno na radnome mjestu, gdje se rad često odvija po načelu "veži konja gdje ti gazda kaže", pa ako je rizik od gubitka posla prevelik, katkad se bolje suzdržati od traženja svojih prava. Također, u situaciji gdje netko pijan pokušava istjerati svoje, bolje je ne reći ništa i maknuti se.

Asertivna komunikacija važna je i u braku i u obitelji jer upravo nedostatak razgovora i odgoj djece u stilu "tako je jer ja to kažem", može dovesti do problema, posebno kod djece u tinejdžerskoj dobi.

Kako asertivno komunicirati, tema je o kojoj u riječkom Tjednu mozga govori dr. Jasminka Juretić. Asertivnu komunikaciju možemo i naučiti, a posebno se preporuča osobama koje ne znaju reći "ne" i previše su stidljive u izražavanju svojih potreba, želja i stavova, zaključuje dr. Juretić. O tome je govorila i u našoj emisiji Zenzibar, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.