Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zrakoplovi Croatia Airlinesa danas lete - što treba učiniti s kompanijom?

08.08.2018.

10:53

Autor: Hina, Neva Funčić

Foto: Igor Soban / Pixsell

Foto: Igor Soban / Pixsell

Foto: - / -

Zrakoplovi Croatia Airlinesa lete prema redu letenja, štrajk se neće održati jer ga je zabranio zagrebački Županijski sud privremenom odlukom. Ročište o zakonitosti štrajka nastavit će se danas. Poslušajte kako situaciju komentira zrakoplovni analitičar Alan Šćuric.

Županijski sud donio je u utorak privremenu odluku da se ne dopušta štrajk u Croatia Airlinesu zbog velike štete koja bi njime nastala, a u srijedu se nastavlja rasprava na kojoj se očekuje odluka o zakonitosti štrajka. Ako sud donese odluku da je štrajk zakonit ukinut će privremenu mjeru, a štrajk bi u tom slučaju najranije mogao početi u nedjelju, rekao je odvjetnik sindikata Albin Hotić.

"Nakon što je Croatia Airlines podnio tužbu na Županijskom sudu u Zagrebu u kojoj je osporio zakonitost najavljenog štrajka sindikata ORCA, koji je trebao početi sutra (srijeda 8. kolovoza), Županijski sud na današnjem je ročištu donio odluku o privremenoj mjeri zabrane štrajka, čime su stvoreni su preduvjeti za obavljanje svih planiranih letova Croatia Airlinesa tijekom sutrašnjeg dana", navodi se u priopćenju. 

U skladu s tim letovi Croatia Airlinesa će se, u srijedu, na domaćim i međunarodnim linijama obavljati prema redovitom redu letenja, a riječ je o gotovo sto letova za koje je predbilježeno 7.600 putnika, ističu iz nacionalnog zračnog prijevoznika.

"Uprava Croatia Airlinesa još jednom poziva sindikat ORCA na pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za potpisivanje novoga kolektivnog ugovora, očuvanje socijalnog mira i zaštitu prava svih radnika, i to u skladu s mogućnostima tvrtke i ciljem da se osiguraju financijska stabilnost i buduće planirane poslovne aktivnosti", zaključuje se u priopćenju.

Sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) je krajem prošlog tjedna najavio da u srijedu, 8. kolovoza, piloti, stjuardese i aviomehaničari kreću u štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejom PlenkovićemUprava Croatia Airlinesa i sindikat ORCA na sastanku u ponedjeljak nisu postigli dogovor pa je sindikat ostao pri najavi štrajka za srijedu, dok je Uprava reagirala tužbom Županijskom sudu u Zagrebu u kojoj je osporio zakonitost najavljenog štrajka. 

Iz Uprave su i jučer ponovili da ORCA ustraje u svojim zahtjevima iz travnja 2017. koji predstavljaju dodatni trošak kompaniji od oko 53 milijuna kuna, što je za kompaniju "u ovome trenutku neprihvatljivo".

Situaciju u nacionalnom avio prijevozniku u programu HRT - Radio Rijeke komentirao je zrakoplovni analitičar Alan Šćuric, koji tvrdi da je očekivani scenarij prodaje tvrtke neracionalan i nepotreban. Šćuric kaže i što bi se moglo učiniti, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.