Hrvatski radio

Radio Rijeka

Župan Komadina proglasio elementarnu nepogodu za područje Gorskoga kotara

12.12.2017.

14:36

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Župan Zlatko Komadina proglasio je elementarnu nepogodu za područje Gorskog kotara zbog velikih šteta prouzrokovanih olujnim vjetrom i kišom. Zatvorene su sve državne, županijske i lokalne ceste kroz Gorski kotar, uključujući i staru cestu prema Zagrebu, zbog opasnosti od pada stabala na kolnik.

Nezapamćeno, olujno jugo je u protekla dva dana u Gorskom kotaru prouzročilo niz šteta na javnim i stambenim objektima, te osjetno otežalo situaciju u elektroopskrbi i prometu.

Silina vjetra je nakon podneva počela slabiti, kada je za sav promet kroz Gorski kotar iznova otvorena autocesta Rijeka – Zagreb, no posljedice nevremena se i dalje osjećaju, a štete će se još dugo zbrajati. Primorsko – goranski župan Zlatko Komadina je za područje Gorskog kotara proglasio stanje elementarne nepogode.

Nevrijeme se smiruje, no s niza cesta se i dalje uklanjaju brojna stabla, a na elektroopskrbi započinje opsežna sanacija šteta u Gorskom kotaru kojeg je danas obišao Načelnik stožera Civilne zaštite Primorsko goranske županije Marko Boras Mandić

"Ono što mi sa županijske razine možemo napraviti, jest da se osigura prohodnost komunikacija, a tamo, gdje je nestalo struje, dostava agregata. Prometnice prvenstveno moramo učiniti prohodnim prema onim područjima gdje ljudi eventualno trebaju medicinsku pomoć," rekao je Boras Mandić.

Od jutros pristiže pomoć radi sanacije teško oštećenog krovišta osnovne škole u Vrbovskom, čiji će ravnatelj Anton Burić nevrijeme dugo pamtiti.

"Jutros je situacija doista bila kritična i, ja bih rekao, gotovo apokaliptična. Komadi krova su letjeli na sve strane, dio njih je završio u dvorištima susjednih kuća, no pritom, na sreću, nitko nije ozlijeđen. Olujni vjetar je nad učionicama odnio gotovo trećinu krova, a ostatak krovnog pokrova se odvaja od krovne konstrukcije te je pitanje trenutka kada i taj dio može odletjeti", ispričao je Burić.

Zabrinut zbog šteta na kući kod Brod Moravica iz Zagreba je put Gorskog kotara krenuo Branko Arbanas, no zbog srušenih stabala putovalo se teško.

"Stanovnici moga sela su javili da mi je s krova kuće vjetar bacio dio crijepova. Iz Zagreba smo krenuli oko sedam sati, no već dva sata čekamo u koloni na cesti. Put od Zagreba do Gorskog kotara obično traje sat i deset minuta, a u ovoj situaciji, potraje li putovanje četiri ili pet sati, bit će dobro", kaže Arbanas.

Jugo se u Gorskom kotaru postupno smiruje, no posao interventnim službama od jutros otežava i povremeno jaka te obilna kiša, koja bi, uz najavljeno zahlađenje, mogla prijeći u snijeg. Za stanovnike s oštećenim krovištima nimalo dobra najava.

Poslušajte izvještaj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.