Hrvatski radio

Radio Rijeka

Župan PGŽ proglasio elementarnu nepogodu za pet goranskih gradova i općina

24.10.2022.

13:14

Autor: Josip Krmpotić

 Bujice i poplavljene prometnice u Kupskoj dolini

Bujice i poplavljene prometnice u Kupskoj dolini

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je elementarnu nepogodu zbog posljedica bujičnih poplava u pet goranskih gradova i općina: Čabar, Delnice, Vrbovsko, Brod Moravice i Skrad. Ukupna šteta procijenjena je na sedam milijuna kuna. 

Na redovitom tjednom susretu s novinarima u Primorsko-goranskoj županiji najavljeno je da će PGŽ iz proračuna, uz 20 studenata koji već primaju stipendije, stipendirati još 17 novih deficitarnih zanimanja. Tisuću tisuću kuna tijekom 10 mjeseci u godini trebalo bi im olakšati studentski život.


Županija će subvencionirati i javni županijski linijski prijevoz na području Gorskog kotara i Vinodola, za što je kroz dva rebalansa osigurano 2,5 milijuna proračunskih kuna, objasnio je zamjenik župana Vojko Braut


Na dnevnom redu sjednice skupštine PGŽ što će biti održana u srijedu 26. listopada, uz drugi rebalans proračuna bit će i informacije o situaciji i poslovanju Zračne luke Rijeka na otoku Krku te poslovanju Kanala Ri, za čiju je dokapitalizaciju osigurano 1,5 milijuna kuna, rekao je Krešimir Parat, pročelnik za financije.


Proračunska sredstva povećavaju se za 2,4 posto ili 39 milijuna kuna. Najveći dobitnici su zdravstvo i školstvo kojima ide sedam odnosno pet milijuna kuna. Milijun i pol kuna namijenjeno je saniranju odrona cesta nakon poplava na goranskom području. 


Osigurano je i 600 tisuća kuna za dva projekta Grada Rijeke, pojašnjava Parat, ravnopravno će ih podijeliti obnova streljane na Drenovi i nogometno igralište na Kampusu riječkog sveučilišta.


Poslušajte izjave:

Vojko Braut o proglašenju elementarne nepogode

Vojko Braut o linijskom prijevozu

Krešimir Parat o rebalansu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.