Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županija 13 dana bez novozaraženih, KBC i Thalassotherapija rade uobičajeno

04.05.2020.

10:46

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Oprezan povratak u ipak novu normalu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Oprezan povratak u ipak novu normalu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Tri lijepe vijesti za građane Primorsko-goranske županije: dva tjedna nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, Thalassotherapija u Crikvenici više nema pacijenata s kovidom i od danas ne trebaju propusnice za kretanje županijom, rekao je župan Zlatko Komadina na konferenciji Županijskog stožera.

"Vraćamo se u normalu, no i dalje pozivamo na oprez - ima mjesta popuštanju, ali ne i opuštanju", naglasio je Zlatko Komadina. Dodao je kako je Primorsko-goranska županija dala po 900 tisuća kuna institucijama koje su iznijele najveći teret krize: Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, Domu zdravlja i crikveničkoj Thallasotherapiji.

Od 30. travnja do jučer u županiju je preko granice ušlo 497 osoba radi obilaska obitelji ili nekretnina ili radi posla, a svi su u dužoj ili kraćoj izolaciji i svi se epidemiološki prate, kao i njihovi kontakti, rekli su Komadina i Mićović. "Moramo biti vrlo oprezni sve dok se ljudi nisu obeskličili", naglasio je Mićović. Župan Komadina upozorio je kako usprkos popuštanju mjera, nema mjesta opuštanju. 

"Imamo 48 ozdravljenih osoba, dvije su na liječenju u KBC-u Rijeka, a svi koji se liječe kod kuće su pod epidemiološkim nazdorom i čeka se da dva puta zaredom budu negativni na PCR testiranje", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović. Danas je u Zavodu započelo i testiranje pomoraca čiji poslodavci zahtijevaju potvrdu o negativnom testu na koronavirus prije ukrcaja na brod, dodao je.

Trenutno su u Primorsko-goranskoj županiji 22 oboljele osobe.

Od danas nisu više potrebne e-propusnice za kretanje unutar županije, istaknuo je načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar. One nisu potrebne ni za stanovnike otoka Raba pri prolasku kroz područje susjedne Ličko-senjske županije, jedino će morati predočiti osobne dokumente iz kojih je vidljivo da imaju prebivalište na otoku.

Dizdar je na novinarsko pitanje potvrdio da su nakon neprijavljenog prosvjeda na Korzu u petak 1. svibnja privedene tri osobe protiv kojih su izdani prekršajni nalozi zbog kršenja javnog reda i mira, nepoštivanja službene osobe i kršenja Odluke o ograničavanju javnih okupljanja.

U riječkom KBC-u dva su pacijenta oboljela od kovida na Klinici za infektologiju, a klinike za otorinolaringologiju i neurologiju, koje su bile prilagođene prihvatu zaraženih pacijenata, vraćaju se u normalno stanje, rekao je ravnatelj Davor Štimac. "KBC je od danas otvoren za specijalističke preglede i gužvi nema", rekao je Štimac i dodao kako pacijenti disciplinirano dolaze u zakazano vrijeme.

"Danas su na programu oni kojima je termin zakazan još od ranije te dio pacijenata koji nadoknađuju preglede propuštene tijekom ožujka i travnja, radi se tijekom čitavog dana, a tamo gdje su gužve veće, radit će se i subotom", naglasio je Štimac.

Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić istaknula je kako crikvenička Thalassotherapija od danas počinje s normalnim radom, a fokus protuepidemijskih mjera je 61 ustanova socijalne skrbi. "Obišli smo ih, ispravili uočene manje nedostatke, i redovito testiramo zaposlenike pri povratku u njihove turnuse. Do sada su svi bili negativni", rekla je Malatestinić. Poslušajte snimku konferencije za medije Županijskog stožera Civilne zaštite:

Konferencija za medije Županijskog stožera Civilne zaštite

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.