Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županija i nadbiskupija dogovorile suradnju na projektima socijalne skrbi

03.11.2021.

13:24

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Primorsko-goranska županija

Foto: Primorsko-goranska županija

Foto: - / -

Župan Zlatko Komadina sastao se s predstavnicima Riječke nadbiskupije na čelu s nadbiskupom koadjutorom mons. Matom Uzinićem. Dogovoreno je da će Županija i Nadbiskupija zajednički aplicirati na projekte Europskog socijalnog fonda vezane uz zaštitu žena žrtava nasilja te skrbi o dementnim osobama.

 "I dosada smo surađivali, a sada bi pokušali biti partneri i podignuti sve na višu razinu kako bi pomogli onima u potrebi" rekao je nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Župan Komadina je istaknuo kako Primorsko-goranska županija svake godine izdvaja oko 100 tisuća kuna za sufinanciranje Doma sv. Ana. "Jedna takva ustanova nam svakako treba, a možemo više ako smo partneri" rekao je župan.

Dom postoji već 28 godina, skrbi o majkama, ženama i djeci - žrtvama obiteljskog nasilja te je kroz njega prošlo preko 1800 korisnika, a kapacitet mu je 30 osoba.

Što se tiče ostalih zajedničkih projekata PGŽ i Nadbiskupije, Primorsko-goranska županija od samog osnutka, sufinancira redovnu djelatnost Hospicija "Marija Krucifiksa Kozulić" s 300.000,00 kn godišnje.

Župan je podsjetio i na suradnju s Udrugom "Depaul Hrvatska" s kojima PGŽ surađuje već 6 godina na programima vezano za potrebe beskućnika.

Također, Učenički dom Podmurvice kojemu je osnivač PGŽ djeluje u prostoru čiji je vlasnik Nadbiskupija, dok Županija ulaže u sam prostor.

Na sastanku su uz Župana i Nadbiskupa, sudjelovale i zamjenica župana Marina Medarić, resorne županijske pročelnice Edita Stilin i Dragica Marač, generalni vikar vlč. Mario Tomljanović, voditelj Ureda za gradnje i crkvena dobra vlč. Piotr Modrzejewski, ravnateljica Doma sv. Ana Željka Frković i voditelj Službe za gospodarenje imovinom Duško Milovanović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.