Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županija odobrila pravo na potporu pomoćnika u nastavi za 75 učenika

20.04.2020.

14:58

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto ilustracija: Damir Špehar / Pixsell

Foto ilustracija: Damir Špehar / Pixsell

Foto: - / -

Na današnjem Kolegiju župana priznato je pravo na potporu pomoćnika u nastavi za ukupno 75 učenika u 25 škola, među kojima je 59 osnovaca iz 19 škola te 16 srednjoškolaca iz šest škola, javili su iz Primorsko-goranske županije.

Broj nije konačan jer se još moraju utvrditi potrebe za učenike prvih razreda osnovnih i srednjih škola nakon što se provedu upisi.

Odluke su donijete u skladu s dopunjenim Pravilnikom o pomoćnicima u nastavi. Prema tome pravilniku, osnivač škole odlučuje o priznavanju ili odbijanju prava na potporu pomoćnika u nastavi ili stručnoga komunikacijskog posrednika. Pravo na potporu predlaže stručno povjerenstvo svake pojedine škole, a svoje mišljenje daje i županijsko povjerenstvo za odgoj i obrazovanje. 

Ovisno o teškoći djeteta, odluka obavezno sadrži i razdoblje na koje se pravo priznaje, i to najdulje na četiri godine, kao i napomenu o tome može li učenik koristiti pravo na potporu zajedno s drugim učenicima ili isključivo individualno.

Također je zadnjim izmjenama Pravilnika omogućeno roditeljima da iskažu primjedbu Ministarstvu obrazovanja na eventualnu odluku o odbijanju prava na pomoćnika u nastavi. Za provedbu tog programa iz županijskog se proračuna godišnje izdvaja oko milijun kuna, priopćili su iz PGŽ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.