Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županija pomaže malim poduzetnicima i poljoprivrednicima: kako do potpora?

11.05.2020.

15:02

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija je zbog pandemije revidirala potpore malim poduzetnicima i prilagodila ih novim uvjetima. Župan je tako donio odluke o mjerama za ublažavanje posljedica pandemije kovida u malom gospodarstvu na ruralnom području te o očuvanju i razvoju poljoprivrede u županiji.

Prva odluka odnosi se na male i mikro-poduzetnike, a sadrži četiri mjere koje su na neki način i dosad provođene, ali su modificirane, rekla je danas na novinarskom kolegiju Primorsko-goranske županije pročelnica za poduzetništvo Melita Raukar.

"Poduzetnike će vjerojatno zanimati mjera nabave opreme i sufinanciranje svih troškova prilagodbe poslovanja novim uvjetima zbog pojave epidemije kovida 19. Iznos potpore će biti do 30 tisuća kuna za onog tko ima jednog zaposlenog, odnosno do 40 tisuća kuna za one koji imaju više zaposlenih", rekla je Raukar i naglasila kako je u proračunu za ovu mjeru planirano oko 2,5 milijuna kuna.

Dodala je kako minimalno 40 posto tražene potpore mora biti oprema, kao ulaganje u dugotrajnu imovinu.

Ostale mjere odnose se na potpore razvoju i komercijalizaciji inovacija, kao i subvenciju kamata na poduzetničke kredite. Istaknula je kako je u ovom trenutku aktivno oko 152 kredita kojima Županija subvencionira kamate, a predviđeno je da preuzme i moguću dodatnu kamatu nastalu zbog moratorija. U proračunu je za ovu mjeru predviđeno oko dva milijuna kuna.

Drugi set mjera odnosi se na očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje u županiji, za što je u proračunu predviđeno oko šest milijuna kuna. Jedna od mjera je namijenjena razvoju i obnovi stočnog fonda u Gorskom kotaru, a iznos potpore iznosi do 30 tisuća kuna po korisniku.

Tu su i mjere za investicijsko ulaganje u razvoj tržišta i preradu poljoprivrednih proizvoda, kao i očuvanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava. Više o mjerama i uvjetima natječaja pročitajte na mrežnim stranicama PGŽ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.