Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županija povećala fond za Gorski kotar i vladi predlaže razvojne mjere

29.04.2019.

15:21

Autor: Neva Funčić

Gorani nemaju sredstva ni za osnovne usluge stanovništvu, upozoravaju u PGŽ-u (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Gorani nemaju sredstva ni za osnovne usluge stanovništvu, upozoravaju u PGŽ-u (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija će povećati fond za Gorski kotar za 1,5 milijuna kuna, što će značiti godišnja izdvajanja od oko 4,5 milijuna kuna. Za programe iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima raspodijeljeno je milijun i 400 tisuća kuna. .

Sutra na Korzu Dan hitne medicinske službe, u subotu na Učki proslava Dana Europe - Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a bit će domaćin nacionalne proslave Dana hitne medicinske službe. U utorak 30. travnja timovi hitne medicine iz cijele Hrvatske na Korzu će u podne demonstrirati pružanje prve pomoći, a svečana akademija počet će u 12:45 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga Primorja. Proslavu Dana Europe ove subote 4. svibnja na Učki zajednički organiziraju Savjeti mladih Primorsko-goranske i Istarske županije, a hodogram susreta bit će objavljen naknadno, najavljeno je u PGŽ-u.

Županija će s oko dva milijuna kuna sufinancirati i izgradnju stanice za pretovar otpada u Sović lazu, a Vladi će biti upućen prijedlog razvojnih mjera za gorska područja, dogovoreno je na razvojnoj konferenciji održanoj u Mrkoplju. Prijedlog je da u novi zakon o brdsko planinskim područjima uđe stotinjak novih mjera, izvijestio je zamjenik župana Petar Mamula.

"One najvažnije su fiskalna decentralizacija, osiguranje poreznih olakšica za poduzetnike na području Gorskog kotara, smanjenje cijene rada putem smanjenja doprinosa na plaće zaposlenih u goranskim tvrtkama, vraćanje komunalne naknade za jezera i druge koridore koji prolaze kroz Gorski kotar - zapravo, sve ono što bi Goranima osiguralo povratak kapaciteta za razvoj. Danas, nažalost, nemaju kapacitet ni za osiguranje osnovnih usluga stanovništvu", rekao je Mamula.

Pročelnica županijskog Odjela za socijalnu skrb i mlade Dragica Marač izvijestila je o raspodjeli 1,4 milijuna kuna za programe iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima. "Ovo je već šesta podjela, a samo iz budžeta Odjela za socijalnu skrb i mlade je do sada izdvojeno više od milijun eura za projekte civilnih udruga koje se bave mladima i drugim ranjivim skupinama. Riječ je o nadstandardu koji poručuje da je važan partnerski odnos s udrugama, a tim se novcem omogućuju i radna mjesta mnogim mladim stručnim ljudima u civilnom sektoru", naglasila je Marač.

Na ovotjednoj konferenciji za medije u Županiji najavljena je i raspodjela 442 tisuće kuna za 57 manifestacija i projekata, a županova odluka dostupna je na mrežnoj stranici PGŽ-a. Poslušajte izjave Dragice Marač i Petra Mamule:

Marač: Osiguravamo radna mjesta mladim ljudima, pripremila Neva Funčić

Mamula: Ministarstvu ćemo poslati stotinjak mjera, pripremila Neva Funčić

Zamjenik župana Petar Mamula i pročelnica Dragica Marač danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Zamjenik župana Petar Mamula i pročelnica Dragica Marač danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.