Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županija: više sredstava domovima za starije

08.07.2013.

14:40

Autor: Blanka Uzelac / HINA / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Država svake godine sve više smanjuje sredstva domovima za starije osobe, pa županija Primorsko-goranska mora povećati izdvajanja da bi kvaliteta usluge bila na istoj razini, rekao je danas župan Zlatko Komadina.

Prošle godine je Županija za domove izdvojila milijun i sedamsto tisuća kuna, a iz proračuna u ovoj godini morati osigurati dodatnih oko pet milijuna kuna za održavanje dostignutog standarda brige o starijima i nemoćnima i za poslovanje domova.

U četiri doma kojima je županija osnivač smješteno je 828 korisnika, a smještajni kapacitet predviđen je za 752. Na smještaj u domove, koji su prekapacitirani, čeka dvije i pol tisuće osoba od kojih bi gotovo tisuću odmah išlo u dom. Naime, izvaninstitucionalnom skrbi, primjerice organiziranom prehranom i pomoći u kućanstvima, obuhvaćeno je još 590 korisnika, a u rad klubova starijih osoba uključeno je više od tisuću korisnika.

Cijena se nije mijenjala već trinaest godina, pa će županija ustrajati na tome da ubuduće sama određuje cijenu, ako Ministarstvo odobri taj zahtjev. Primjerice, smještaj na Kantridi korisnika košta oko 2700 kuna mjesečno, dok je ekonomska cijena četiri puta veća, naglasio je Komadina.

Županija priprema Akcijski plan socijalnih usluga za područje socijalne skrbi u koji bi trebalo biti uključeno i povećanje kapaciteta domova. Projekt Dom za starije i nemoćne osobe – Gerontološki centar Volosko – Opatija prijavljen je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU za financiranje iz bespovratnih sredstava EU. Izgradnja toga doma omogućit će smještaj 312 starijih osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.