Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijska skupština: Edit i La Voce del Popolo su tradicija ovog kraja

05.05.2016.

12:27

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpuno je neprimjereno ponašanje Ministarstva kulture prema izdavačkoj kući Edit, rekao je na aktualnom satu Županijske skupštine primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te za iduću sjednicu najavio da će pripremiti prijedlog rješenja.

Ministarstvo obrazovanja je dužno 600 tisuća kuna za već tiskane udžbenike, a za 15 posto Editu je smanjena i potpora Savjeta za manjine. Ministarstvo kulture ovogodišnju je potporu smanjilo za 50 posto, što iznosi milijun kuna manje, a za iduću je godinu najavilo potpuno ukidanje potpore. "Konkretno, ako se ovako nastavi, to iznosi ove godine dva milijuna i 800 tisuća kuna manje, što prema riječima direktora izdavačke kuće, može rezultirati gašenjem Edita", rekao je predstojnik ureda županije Goran Petrc.

IDS-ov vijećnik Srđan Srdoč predložio je da Županijska skupština usvoji zaključak podrške izdavaštvu manjine, poput riječkog Gradskog vijeća te je župan Zlatko Komadina najavio da će takav prijedlog pripremiti za iduću sjednicu, zajedno s prijedlogom mogućih financijskih rješenja za Edit i jedini dnevni list na stranom jeziku u Hrvatskoj La Voce del Popolo.

72-godišnji Edit najstarija je izdavačka kuća u ovom kraju, no problem su i vlasnička prava koja su s Republike Hrvatske prenesena na Talijansku uniju. Hrvatska tako financira izdavačku djelatnost EDIT-a sa 66 posto, dok ostatak dotiraju Slovenija i Italija. Ukidanje proračunske potpore s Hrvatske strane predstavljalo bi i izravno kršenje bilateralnih sporazuma Hrvatske i Italije, te međunarodno preuzetih obaveza u sporazumima s Europskom unijom, upozorio je Petrc. 

"Edit i La Voce del Popolo su tradicija ovog kraja", rekao je župan Komadina te dodao kako se za potrebe izborne kampanje svi diče manjinama, a u praksi se događa suprotno - manjinama se ukidaju potpore za kulturu i izdavaštvo. Poslušajte izjave Komadine i Petrca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.