Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijska skupština jednoglasno za povećanje broja liječnika u PGŽ

24.06.2015.

15:09

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povećanje Mreže javne zdravstvene službe u Primorsko - goranskoj županiji jednoglasno su danas ministru zdravlja predložili vijećnici Županijske skupštine.

Na današnjem aktualnom satu skupštine PGŽ upozoreno je na sve veći broj zlouporaba isticanja znaka zelenog križa. Sve češće to čine trgovine koje nisu ljekarne i nemaju zaposlenog farmaceuta. Najavljen je izlazak inspekcije na teren koja će navode provjeriti, a takve pojave kazniti i narediti uklanjanje zelenih križeva tamo gdje su postavljeni bez pokrića.

Njime je predviđeno povećanje broja timova obiteljske medicine za deset, dentalne za četiri, pedijatrijskih timova za tri te 64 patronažne sestre, što je šest sestara više od prijedloga Ministarstva zdravlja. "Idemo s prijedlogom povećanja u odnosu na ovaj prijedlog koji smo dobili, a u pravilu samo dokumentiramo stručnim argumentima i branimo postojeću razinu stanja na području PGŽ", odluku je pojasnila pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Zakonski nije moguće pored autoceste postavljati prometne znakove ili turističke obavijesti na kojima bi se nalazio i njezin neslužbeni naziv, navodi se u zaključku župana primorsko-goranskog Zlatka Komadine koji je danas uputio županijskim vijećnicima HNS-a. Njihov je prijedlog da se dionici autoceste Bosiljevo - Rijeka nadjene ime Goranka, a dionici Rupa - Križišće ime Pirmorka uvršten u dnevni red današnje Županijske skupštine. Župan je skupštini predložio da ga ovlasti kako bi kod Ministarstva prometa pokrenuo inicijativu za izmjenu tog propisa.

Prijedlog Ministarstva zdravlja predviđa deset timova obiteljske medicine manje s čim se u županiji ne slažu. "Branili smo prijedlog da ne prihvaćamo takvo smanjenje upravo zbog specifičnosti PGŽ - slabom gustoćom naseljenosti Gorskoga kotara i sve većim starenjem stanovništva", dodaje Malatestinić. No HZZO će vjerojatno biti protiv ovakvog prijedloga pa bi zadržavanje standarda moglo značiti i dodatna sredstva iz proračuna. Mario Alimpijević iz Akcije mladih priznaje da zdravstvo košta, ali prijedlog Ministarstva je okrutan prema Gorskom kotaru i otocima jer treba paziti kako se reže. "Ukidanjem zdravstvenih postaja u nekim krajevima hrvatske ukidamo uvjete za život", izjavio je.

Željko Plazonić iz HDZ-a naglasio je da se ovakve odluke ne donose pri kraju mandata Vlade i po nepoznatim kriterijima: "Ne treba nam to određivati ni Ministarstvo ni Županijska skupština ni nitko - mi moramo donijeti kriterije." Županijska skupština odlučivala je i o dodjeli koncesije na tri plaže - ispred hotela Royal u Opatiji te nudističke plaže Kandarola na Rabu i plaže autokampa Njivice na Krku. Na posljednje dvije koncesija dopušta i naplatu ulaza. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.