Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijska skupština na Marišćini i Viševcu

28.04.2016.

15:19

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Malo drugačija od uobičajenih bila je današnja sjednica skupštine Primorsko-goranske županije - na traženje dijela članova posvećena je problematici gospodarenja otpadom, pa su skupštinari sjeli u autobus i pravac Marišćina. Na povratku u grad navratili su i do Viševca.

Obećano - ispunjeno! Svega 5°C u zraku, jaka kiša, a na putu do Centra za gospodarenje otpadom Marišćina blata posvuda.

Vodeći čovjek Eko plusa Dušan Šćulac rekao je da se nakon tehničkog pregleda otklanjaju nedostaci. Uz kapacitet od 100 tisuća tona Marišćina će služiti cijeloj Županiji, za oko 300 tisuća stanovnika. Komunalni i neopasni industrijski otpad bit će zbrinut.

Kada? Lijepo je to dočarao župan Zlatko Komadina tvrdeći da je županija posao odradila, tehnički pregled je obavljen: "Na potezu je država. Ona je gradila zgradu, ona rješava dozvole, katastar, gruntovnicu. Sad nema nazad. Uskoro treba početi raditi puni pogon. Ja drugog scenarija ne vidim."

Komadina ističe i da su uštedjeli 100 i više milijuna kuna za cestu koju grade Hrvatske ceste te 200 i nešto milijuna kuna europskih bespovratnih sredstava. Sve to bilo bi ugrađeno u cijenu odvoza otpada koja bi bila puno veća nego će biti ovako. Ukratko: "Čekamo Ministarstvo graditeljstva da izda dozvolu da bi počeo raditi puni pogon", tvrdi župan. 

Od ljudi iz Ministarstva zaštite okoliša samo pohvale. Među najboljima smo u Hrvata po tom što bi Marišćina trebala postati, a u županiji najbolji su Krčani, i nećemo se baš ničemu posebno morati prilagođavati. I to je odlično! Manje je dobro što sve skupa traje dugo, dugo... ali - kraj je navodno blizu, u što su se valjda danas uvjerili i članovi Skupštine. Ili nisu, a i to je opcija, politička i životna. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.