Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijska skupština nije se konstituirala, Butorcu nedostajao jedan glas

19.06.2017.

10:52

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci nije konstituiran novi saziv Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. PGS-ov Franjo Butorac, kojeg je za predsjednika Skupštine predložila koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, nije izglasan, pa će nova konstituirajuća sjednica Županijske skupštine biti sazvana u sljedećih 30 dana.

Za Franju Butorca kao predsjednika Županijske skupštine PGŽ glasovalo je 23 vijećnika, točno koliko je vijećničkih mjesta na lokalnim izborima osvojila koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS. Za većinu im nedostaje tek jedan glas jer je HDZ-u pripalo 13 mjesta, koaliciji Akcije mladih i Živog zida pet, Mostu tri te listi Hrvoja Burića dva mandata u skupštini.

Na današnju prvu sjednicu, koja je u dvorani Transadrije počela u 10 sati, došlo je svih 46 novoizabranih skupštinara. Kako se Županijska skupština nije konstituirala, nova konstituirajuća sjednica bit će sazvana u sljedećih 30 dana. Nakon prekida sjednice, prijedlog oporbe koji će se naći na idućoj sjednici je da skupštinom predsjeda Mario Alempijević iz Akcije mladih.

O tom prijedlogu i mogućem razrješenju pat-pozicije danas je razgovarala i koalicija predvođena SDP-om, koja je na izborima osvojila najveći broj mandata. Evo što kažu SDP-ov Zlatko Komadina, Dinko Beaković iz HDZ-a, Mostova Ines Strenja-Linić i Bojan Kurelić iz Akcije mladih:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.