Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijska skupština o Marišćini, potkornjaku i rebalansu proračuna

29.09.2016.

15:18

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Marišćina, potkornjak i rebalans bile su glavne teme Županijske skupštine. Za Marišćinu je na sudovima još osam postupaka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a za desetak dana se očekuje uporabna dozvola za trafostanicu.

Hoće li Krk dobiti akvapark, a Cres igralište za golf na Punta križi? Zatražene su izmjene županijskog Prostornog plana, kako bi zemljište bilo prenamijenjeno u građevinsko, o čemu će na idućoj sjednici raspravljati primorsko goranski županijski vijećnici. Potencijalni investitori su GP Krk, lošinjska Jadranka, te vlasnik ribogojilišta koji traži proširenje u creskom akvatoriju, najavio je župan Zlatko Komadina na današnjem Aktualnom satu.

Nakon dobivanja uporabne dozvole, Županijski centar za gospodarenje otpadom dobio bi privremenu dozvolu za rad, rekao je na aktualnom satu Županijske skupštine pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan, te izvijestio da su pokrenute izmjene Zakona o izvlaštenju i Zakona o gradnji. Župan Zlatko Komadina rekao je da razmišlja o podizanju tužbe protiv Republike Hrvatske zbog štete od nečinjenja te istaknuo da su i gruntovnica, i katastar, i sudovi, sva tijela na kojima zapinje, državna.

Župan je na Aktualnom satu najavio i kako će razmotriti proglašenje elementarne nepogode zbog šteta od potkornjaka u šumama Gorskog kotara. Za sutra je u sjedištu županije u Rijeci najavljen novi sastanak šumarskih stručnjaka s vlasnicima šuma, predstavnicima gradova i općina te Nacionalnog parka Risnjak, kako bi se dogovorio način suzbijanja ovog štetnika koji napada smreke. "Pokrenuti su postupci suzbijanja štetnika, u Hrvatskim šumama i u šumama privatnih vlasnika, no dio problema je dozvola ulaska u privatne šume. Za to treba dogovoriti zajedničku akciju gradova i općina, kao i državnih tijela. Županija će izdvojiti sredstva i staviti na raspolaganje svu logistiku koju ima. Slično smo učinili za spašavanje šuma maruna na Učki, a tako ćemo i za goranske smreke," rekao je Komadina.

Dobra je vijest da novca ima. Rebalansom je za 2,2 posto povećan proračun. Raste za oko 17 milijuna kuna, od čega je 7 milijuna povećanje bazičnog proračuna PGŽ, najviše zbog porasta prihoda iz poreza na dohodak. "Nažalost, ovaj rast bit će zadnji put, prema najavama izmjena poreza stranaka koje preuzimaju vlast", komentirao je Komadina. Većina viška usmjerit će se u zdravstvo i školstvo. "Za pomoćnike u nastavi i početak gradnje škole na Viškovu namijenjeno je po pola milijuna kuna, za prehranu u školama 600 tisuća kuna, za prometnicu do Doma zdravlja i škole u Delnicama pola milijuna kuna, zatim milijun kuna za dogradnju crikveničke lučice Podvorska, za ublažavanje elementarne nepogode od ledoloma dodatnih 900 tisuća kuna, te za ravnomjerni razvoj županije, najviše goranske i otočne projekte, 1,7 milijun kuna", ističe Komadina. Vijećnici su prihvatili i bezuvjetno Izvješće Državnog ureda za reviziju o poslovanju PGŽ za 2015. godinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.