Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijska skupština Primorsko-goranske županije jednoglasno o odborima

15.07.2021.

12:30

Autor: Hina

Županijska skupština Primorsko-goranske županije (Foto: PGŽ)

Županijska skupština Primorsko-goranske županije (Foto: PGŽ)

Foto: - / -

U nastavku druge konstituirajuće sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije u četvrtak su jednoglasno izabrani članovi svih skupštinskih odbora, o kojima je postignut dogovor svih stranaka.

Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera) rekao je da je jučer održan sastanak svih političkih opcija te da je bez većih problema postignut dogovor u vezi izbora članova odbora.

Članovi skupštine najprije su prihvatili prijedlog odluke o razrješenju članova Mandatnog odbora, koji su nedavno izabrani, ali su 12. srpnja dali ostavke, pa su danas predloženi i izabrani Đurđica Tancabel (HSU), Ivan Jakšić (HDZ) i Adelina Kunst (SDP).

Bivši predsjednik Mandatnog odbora Srđan Srdoč (IDS), koji je dao ostavku, rekao je da mu je drago da je simbolična ostavka potakla sve koji su sudjelovali u pregovorima da se "odbori ravnomjerno rasporede po zastupljenosti stranaka u skupštini," da su razgovori dugo trajali, ali da su rezultati tog rada sada kvalitetni.

Skupština je prihvatila i zahtjev Darija Vasilića (PGS) da se njegov mandat člana skupštine, iz osobnih razloga, stavi u mirovanje. U skupštini će ga zamijeniti Viktor Ivaniš (PGS), a obojica su bili kandidirani na listi koalicije SDP-SDP-PGS-IDS-HSU-HSS.

Marko Boras Mandić najavio je da će sljedeća sjednica Županijske skupštine vjerojatno biti održana 29. srpnja.

Na proteklim lokalnim izborima, u novi saziv Županijske skupštine izabrano je 17 vijećnika koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, 12 vijećnika koalicije HDZ-HSLS, pet vijećnika koalicije Akcija mladih- Unija Kvarnera - Alternativa 101, troje vijećnika s liste Ive Rinčić, dvoje vijećnika iz koalicije Možemo! - Nova ljevica- Zelena alternativa i dvoje vijećnika Mosta. Šesti mandat župana za redom osvojio je Zlatko Komadina (SDP).

Marko Boras Mandić izabran je na drugoj konstituirajućoj sjednici 8. srpnja za predsjednika Županijske skupštine, a za njega je glasovalo 22-oje vijećnika - petero vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera, dvoje iz Mosta, dvanaestero vijećnika HDZ-a i troje s liste Ive Rinčić. Protiv je bilo osam, a suzdržanih jedanaest vijećnika.

Prva konstituirajuća sjednica Županijske skupštine, na kojoj je 17. lipnja trebao biti izabran predsjednik skupštine, nije uspjela. Koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS predložila je tada za predsjednika Skupštine Lorisa Raka (SDP), ali on nije dobio potporu većine. Poslušajte izjavu Marka Borasa Mandića:

Županijska skupština Primorsko-goranske županije jednoglasno o odborima, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.