Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijska skupština usvojila etički kodeks

21.02.2019.

15:13

Autor: Neva Funčić

S današnje Županijske skupštine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

S današnje Županijske skupštine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Županijska skupština dva je sata raspravljala o usvajanju etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti u Primorsko- goranskoj županiji, i o tome hoće li formulaciju da se trebaju suzdržavati od iznošenja "nedovoljno provjerenih", zamijeniti izrazom "neistinitih" informacija.

Sam kodeks je za pohvalu, ali uz postojeće zakone i prisegu koju su svi vijećnici dali, pitanje je kome će služiti, upozorio je HDZ-ov Dinko Beaković. Ja sam suglasan sa svim što dogovorite, glasajte po svojoj savjesti i idite u miru, poručio je župan Zlatko Komadina.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić je citirao 8. božju zapovijed: Ne reci lažna svjedočanstva. "Između toga i našeg etičkog kodeksa nema neke razlike. Amandman Mostove Petre Mandić nije prihvaćen, a prijedlog etičkog kodeksa kojeg je pripremilo Antikorupcijsko povjerenstvo je prihvaćen s 20 glasova za, 12 protiv i 6 suzdržanih. Dakle, nositelji političkih dužnosti morat će se "suzdržavati od iznošenja nedovoljno provjerenih informacija", a granicu će ocjenjivati Etičko povjerenstvo.

Bespravna gradnja u prostoru Primorsko-goranske županije je gotovo riješena, a samo 3 posto površine županije je građevinsko zemljište. Trećina od toga je u zonama izvan naselja, gdje je izgrađeno svega 30 posto predviđenih turističkih i poslovnih objekata, stoji u Izvješću o stanju u prostoru koje je danas prihvatila Županijska skupština. Ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje Adam Butigan je istaknuo kako su velike mogućnosti razvoja marikulture i novih poslovnih zona.

Na aktualnom satu Županijske skupštine, među brojnim pitanjima, Bojan Kurelić iz Akcije Mladih pitao je zašto je ravnatelj Županijske lučke uprave Krk 12. veljače povukao suglasnost koju je u listopadu dao za pristajanje nove brzobrodske linije Rijeka-Krk-Novalja-Zadar ? Pročelnica za promet Nada Milošević rekla je da je Grad Krk u međuvremenu poslao dopis kako će linija štetiti ostalim korisnicima luke, no da je stav županije suprotan te očekuje da će ŽLU Krk revidirati svoj stav i pronaći prihvatljivo prometno rješenje.

Uz izvješće o EU projektima koji su u tijeku, pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan istaknuo je kako je u tijeku izrada Plana razvoja Gorskog kotara, kako bi se omogućilo dodatno sufinanciranje projekata na goranskom području.

18. sjednicu Županijske skupštine možete pratiti na internetskim stranicama Primorsko-goranske županijePoslušajte izjave i dio rasprave:

Beaković: Tko će birati istinu, pripremila Neva Funčić

Milošević: Revidirati odluku, pripremila Neva Funčić

Butigan: Puno je praznog prostora, pripremila Neva Funčić

Krpan: Potpora goranskim projektima, pripremila Neva Funčić

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.