Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijska ulaganja u luke, liječničke koncesije i kulturno povezivanje

26.09.2016.

14:38

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U listopadu se očekuje natječaj javne nabave za radove na dogradnji lukobrana na Susku i u lučici Podvorska u Crikvenici, najavljeno je na konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji. Uskoro slijede i natječaji za pet liječničkih koncesija.

Uskoro počinje gradnja novoga gata "L" profila u luci na Susku te obnova mula u lučici Podvorska u Crikvenici. Radove ukupno vrijedne 21 milijun kuna sufinancirat će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranska županija i županijske lučke uprave.

Uspješni mladi sportaši PGŽ
Sportska reprezentacija Primorsko-goranske županije osvojila je prvo mjesto na 15. Igrama prijateljstva u Klagenfurtu prošloga vikenda. Naša županija prvi je put predstavljala Hrvatsku na ovome susretu u Austriji. Sportaši mlađi od 16 godina nastupili su u devet disciplina, a u čak pet osvojili su prva mjesta, pohvalio se pročelnik Valerij Jurešić. "Riječ je o sportašima iz različitih klubova iz županije, koji su tijekom ljeta bili okupljeni u kampovima za mlade sportaše. To se pokazalo kako dobar put koji daje rezultate", kaže Jurešić.

Županija će u iduće dvije godine iz proračuna izdvojiti pet milijuna kuna, najavila je zamjenica župana Marina Medarić. "Nakon gradnje gata 'L' profila, u luci Susak se očekuje 20 komunalnih vezova te mjesto za privez čak tri veća broda istovremeno. U crikveničkoj lučici Podvorska već postoje vezovi, ali nisu sigurni jer mul nije završen. Bit će dograđena glava mula te zaštitni zid", rekla je Medarić.

Traže se liječnici i stomatolozi

Slijedi i natječaj za pet liječničkih koncesija. Zbog odlaska liječnika u mirovinu traže se novi pedijatar i ginekolog u Rijeci te liječnici opće medicine u Kostreni, Omišlju i Općini Vinodolskoj. U tijeku je koncesijski natječaj za dvije ordinacije obiteljske medicine u Rijeci te zubarsku ordinaciju u Viškovu. Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić kaže da je dosadašnji odaziv na koncesijske natječaje solidan, ali ne i odličan.

"Ove godine raspisali smo natječaj za 15 nepopunjenih mjesta, realizirali smo sedam: za ginekologa u Rijeci, njegu u kući u Ravnoj Gori te ordinacije dentalne medicine u Kastvu, Krku, Mošćeničkoj Dragi i dvije u Viškovu", rekla je Malatestinić. Ističe da je dobra popunjenost javnozdravstvene mreže u svim djelatnostima, dok je mreža hitne medicine 100 posto popunjena, što jamči kvalitetu i dostupnost zdravstvene usluge.

Povezivanje jadranskih regija za kulturnu suradnju

Pred županijskim vijećnicima u četvrtak će se naći i Inicijativa za osnivanje Udruge za jadransko naslijeđe HERA. Cilj je povezati regije obala Jadrana, kaže pročelnik za kulturu i sport Valerij Jurešić. Riječ je o udruzi koja povezuje hrvatske jadranske županije s jadranskim regijama Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije na projektima razvoja održivoga kulturnog turizma.

Jurešić očekuje i otvaranje novih projekata te razvoj novih kulturnih ruta. U obnove dvorca u Kraljevici i kaštela u Krku, kao i u pripremu rute Putevima Frankopana ovim su europskim projektom već uložena više od četiri milijuna kuna, rekao je Jurešić te najavio da će Centar za posjetitelje u kraljevičkom dvorcu otvoriti vrata krajem listopada. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.