Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijski fond za Gorski kotar: po 3 milijuna kuna za gradove i općine

09.11.2018.

10:55

Autor: Neva Funčić

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija osnovat će Fond za Gorski kotar, dogovoreno je u Novom Vinodolskom na susretu župana s općinskim načelnicima i gradonačelnicima s područja PGŽ-a. Županija mora pomoći smanjiti nejednakosti, a Gorski kotar je ozbiljno pogođen depopulacijom, istaknuo je župan Komadina.

Očekuje se da će za poduzetničke programe i društvenu infrastrukturu, devet goranskih gradova i općina Primorsko-goranska županija godišnje moći izdvojiti po tri milijuna kuna. "Nažalost, trenutno ne možemo više, ali je važno da će sami Gorani moći odlučivati na koje projekte raspodijeliti novac", dodao je župan Zlatko Komadina.

Na susretu je predstavljen i projekt buduće helikopterske baze na Rujevici. Začetnik projekta i nositelj ideje je Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Rijeka, a uključio se i županijski Zavod za hitnu medicinu. Procijenjena vrijednost projekta je 36 milijuna kuna, a sve troškove projektiranja za sada je snosio HGSS, koji je osigurao i 1,5 milijuna kuna za početne radove iskopa. 

Grad Rijeka ustupio je zemljište na Rujevici, koja je najpogodnija lokacija zbog vjetrova i blizine zaobilaznice. Za realizaciju se očekuje financijska potpora fondova EU-a, kao i susjedne Istarske županije te Slovenije. Novi helidrom ima građevinsku dozvolu i trebao bi, u fazama, biti završen za tri godine, rekla je županijska pročelnica za zdravstvo Đulija MalatestinićPoslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.