Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijski novac za održavanje goranskih cesta i linijski prijevoz

08.02.2016.

12:17

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O novcima za EU projekte, subvenciji prijevoza našim cestama te pomoć u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta, krediti poduzetnicima, briga za domove umirovljenika - o svemu tome govorilo se na redovitom sastnaku čelnika Primorsko-goranske županije s novinarima.

Komadina ostaje župan i ako preuzme kormilo SDP-a
Kolegij župana Komadine nije mogao proći bez pitanja o politici na državnoj razini. "Šefove tajnih službi ne možemo smjenjivati kako se mijenja vlast", komentirao je "slučaj Lozančić". Novinare je zanimalo i hoće li, ako postane predsjednik SDP-a, i dalje ostati primorsko-goranski župan. Odgovor je bio potvrdan: ako može kombinacija predsjednik-premijer, onda može i predsjednik-župan, objasnio je Zlatko Komadina.

Novcem iz fondova Europske unije u našoj se županiji financira niz projekata. Ukupno 21 milijun kuna povučen je za plaćanje pomoćnika u nastavi, izgradnju centra za posjetitelje u Belom na otoku Cresu te za izradu masterplana za turizam. Prema tome, priprema i provedba projekata ide više nego dobro i od naših upravnih odjela ostali mogu samo učiti, rekao je župan Zlatko Komadina.

Županija nastavlja subvencionirati prijevoz cestama kroz goranske općine i gradove - od Čabra preko Delnica, Vrbovskog, Brod Moravica, Mrkoplja i Ravne Gore do Fužina s 315 tisuća kuna. Svakako treba pomoći u održavanju linijskog prijevoza, posebno u selima koja imaju po dva, tri stanovnika, kaže zamjenica župana Marina Medarić.

Jedinice lokalne samouprave u Gorskom kotaru teško održavaju prometnice, pogotovo otkako su im proračuni smanjeni. Stoga Primorsko-goranska županija za održavanje cesta, saniranje klizišta i čišćenje cesta od snijega osigurava 450 tisuća kuna. Brine se i o budućnosti obrta, malih i srednjih trgovina u PGŽ. Za njih će banke osigurati 20 milijuna kuna kredita. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.