Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijski poticaji inovatorima

06.12.2013.

12:50

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Devetero najboljih primorsko-goranskih inovatora danas je u županiji potpisalo ugovore o dodjeli bespovratnih poticaja od po 22 tisuće kuna.

Županija je za poticanje inovacija izdvojila u ovogodišnjem proračunu 150 tisuća kuna, a u proteklih osamnaest godina ukupno 2 milijuna i 369 tisuća kuna. Župan Zlatko Komadina danas je uručio i diplome za najbolje izume, a inovatori su, uz zahvalu za poticaje, istaknuli probleme zaštite i primjene izuma.

Najbolji su ove godine Anđelko Badurina, nagrađen za višenamjenski nosač, sačinjen od traka i kopči; Nikica Kučić za Otočku poneštricu, mobilni štand za marketing i prodaju; Petar Župan za amfibiju podržanu zrakom, otporniju i ekonomičniju od dosadašnjih vozila; Miro Gržinić za koordinatni stol za bušilicu, s pojačanom konstrukcijom; Tihana Kalčić za višenamjenski stalak za note i knjige, u obliku lagane torbe; Zoran Kucjenić za eko-spremnik sanitarne vode koja se grije iz nekoliko medija te Miroslav Dodig za troslojno odijelo za treninge od elastina i silikona.

Najbolji mladi inovator David Blažević, znanstveni novak riječkog Tehničkog fakulteta, za izum sustava za automatsku regulaciju tlaka u automobilskim gumama, dobio je i 4000 kuna dodatne nagrade. Najboljom je inovacijom proglašen spoj škripca s vinčem, o čemu autor, Uljanikov inženjer Siniša Križanec kaže: Nakon dugo godina jedrenja, nakon par neugodnih situacija, pojavila se ideja kako postaviti škripac na plovilu koje nema radionu. I nakon niza propalih pokušaja, pala mi je ideja da to bude na vinču, koji je najjači dio jedrilice. Prošle godine sam je prijavio na INOVI i osvojio zlatnu medalju, a ove godine u Moskvi je bila na Arhimedu, također je dobila zlato.

Neva Funčić razgovarala je s izumiteljima od zraka i vode, Davidom Blaževićem i Ervinom Kamenarom, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.