Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijski proračun najvećim dijelom zdravstvu i školstvu

09.11.2015.

14:07

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završena je izrada razvojne strategije i proračuna za iduću godinu, najavio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Dodao je da vjeruje kako će razvojna strategija, iz koje proizilazi proračun, dobiti podršku na Županijskoj skupštini.

Proračun iznosi 706 milijuna kuna i udvostručen je od onog utvrđenog drugim rebalansom. Raste po novoj metodologiji, rekao je župan, dodavši da je bazični proračun ipak petnaestak milijuna manji.

Najvažnije je konkurentno gospodarstvo i razvoj gospodarstva, uravnotežen regionalni razvoj, jačanje ljudskih potencijala, odnosno kvalitete života naših građana. Vidjet ćete iz našeg proračuna da je on 80 posto usmjeren upravo tim ciljevima, u najvećoj mjeri u zdravstvo i školstvo, rekao je župan.

Proračun je rezutat procesa započetog početkom godine, kad su pokrenute izrade razvojnih strategija na razini Ministarstva te nacionalni program reformi i program konvergencije, rekao je županijski pročelnik za financije Krešimir Parat.

Na temelju tih dokumenata Vlada je usvojila smjernice ekonomske politike i to je bio okidač za upute što ih je Ministarstvo financija radilo za jedinice lokalne i područne samouprave, kaže Parat. Po uputama županijski proračun od sada uključuje sve vlastite namjenske prihode svojih proračunskih korisnika. To bi za Primorsko-goransku županiju značilo da će naš proračun uključivati financijske planove 90-ak proračunskih ustanova, zaključio je Parat. S konferencije za medije javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.