Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijski proračun za 2018. godinu: novi kredit za europske projekte

30.10.2017.

14:27

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na mrežnim stranicama Primorsko-goranske županije već danas će biti objavljen prijedlog proračuna za iduću godinu, koji će se krajem studenog naći pred županijskim vijećnicima. Proračun bi trebao biti za 10 posto veći od ovogodišnjega.

Primorsko-goranska županija izdvojila je 55 tisuća kuna za dostavu toplih obroka samcima ili staračkim domaćinstvima na području Čabra i Čavala. Riječ je o dodatnoj usluzi u sustavu izvaninstitucijske skrbi, koja samo u Gorskome kotaru obuhvaća više od 400 korisnika, a otvoreno je i 36 novih radnih mjesta. Uz logopeda koji je od ove godine zaposlen u Delnicama, županijska pročelnica za socijalnu skrb Dragica Marač je od 1. siječnja najavila zapošljavanje još jednog stručnjaka logopeda za djecu s područja Klane, Čavala i Bakra.  

Proračun se kroji uz nepoznanice uoči promjena Zakona o regionalnoj samoupravi, rekao je župan Zlatko Komadina. "Potrebe nadmašuju naša redovna sredstva od oko 330 milijuna kuna jer se dogodilo puno europskih projekata. Dvadesetak EU projekata je u raznim odjelima naše Županije, a financiraju se tek kad budu ostvareni - tek tada ide povrat novca u proračun PGŽ-a. U međuvremenu moramo imati realne izvore; u suprotnome bismo bili u minusu", rekao je župan. 

Od većih je projekata u planu energetska obnova osam škola (30 milijuna kuna), početak gradnje novih škola u Čavlima, Matuljima i  Viškovu, nova sportska dvorana Medicinske škole, izgradnja retencije za vodu i nove žičare na Platku (20 milijuna kuna) te projekti obnove frankopanskih kaštela (cca 60 milijuna kuna, polovica u 2018).

Za nedostajuća sredstva, župan je najavio, od Županijske skupštine će tražiti odobrenje za podizanje kredita. "Projekcije tek radimo, iznos će biti između 30 i 50 milijuna kuna", rekao je Komadina. Ističe kako će kapitalna ulaganja zaposliti dio građevinske operative i radne snage u PGŽ, ali i upozorava kako neće rasti proračunske potpore udrugama civilnog društva. "Kako se smanjuju lokalni proračuni, sve je veći pritisak na županijski, ali mi smo već prenapregnuti", ponovio je župan.

Prijedlog proračuna PGŽ-a za 2018. godinu bit će objavljen na mrežnoj stranici Županije, a pred Županijskom skupštinom naći će se u četvrtak 23. studenoga. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.