Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:46 / 04.03.2021.

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Županijski stožer: 77 novooboljelih, dvije osobe ozdravile, jedna preminula

Foto ilustracija: Davor Puklavec / Pixsell

Foto ilustracija: Davor Puklavec / Pixsell

Foto: - / -

Danas je u Primorsko-goranskoj županiji 77 novooboljelih, a jedna je osoba preminula, podaci su Županijskog stožera Civilne zaštite. Ozdravile su dvije osobe, pa je trenutno 490 aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti, što je 75 više u odnosu na jučerašnje stanje.

Ukupno je jučer laboratorijski obrađeno 689 uzoraka, a udio pozitivnih testova je 11,2 posto i približno je isti kao  dan ranije.

U subotu 6. ožujka u Centru Zamet u Rijeci održat će se prvo masovno procjepljivanje građana, a ova javnozdravstvena akcija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja ujedno će biti i uvod u buduće veće procjepljivanje građana koje će ovisiti o raspoloživim količinama cjepiva. Akcija procjepljivanja u zametskoj dvorani trajat će od 9 do 14 sati te se predviđa procjepljivanje petstotinjak građana s područja grada Rijeke i riječkog prstena, koje će na cijepljenje uputiti obiteljski liječnici.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka, na bolničkom je liječenju 31 osoba, od kojih su na respiratoru četiri pacijenta, jednako kao i jučer.

Tijekom jučerašnjeg dana, nakon tri uzastopna dana bez umrlih, od bolesti COVID-19 preminula je jedna osoba. Udio hospistaliziranih osoba unutar ukupnog broja zaraženih osoba je nešto niži i iznosi 6,3 posto.

Većina zaraženih je iz Rijeke i riječkog prstena - 47 posto. Područje Liburnije ima 16 posto zaraženih, a Crikvenica i Vinodol 14 posto. Na Krku je 10 posto, Cresu i Lošinju osam posto, u Gorskome kotaru četiri posto te na Rabu jedan posto ukupnog broja zaraženih u županiji.

Najpogođenija koronavirusnom bolesti je radna populacija, među kojom je 56 posto oboljelih. Povećava se postotak zaražene školske djece, koja sad čine 23 posto udjela. Starijih od 65 godina je 14 posto, a studenata sedam posto.

Prema podacima Vlade RH, ukupni broj dosad zabilježenih zaraza novim koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji prešao je 18 tisuća i sada iznosi 18 033, a preminulo je 247 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.