Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijski stožer: nema novozaraženih, samo jedna osoba u samoizolaciji

11.05.2020.

11:07

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji nema novih zaraza koronavirusom. Od ukupno 72 zaraženih od početka pandemije, 50 je osoba ozdravilo, jedna je umrla, a 19 ih je još uvijek zaraženo. Svi su na kućnom liječenju, a samo jedan od njih je u samoizolaciji, objavio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Ušli smo u fazu suživota s virusom i sada sve ovisi o građanima, rekao je na početku konferencije za medije Županijskog stožera Civilne zaštite župan Zlatko Komadina.

Situacija u našoj županiji je mirna, kakva i želimo da bude na ulasku u fazu relaksacije mjera, potvrdio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović. Naglasio je kako će se otvaranjem granica povećati broj kontakata, dolazit će ljudi iz zemalja s lošijom epidemiološkom situacijom i, kako je rekao, "potrebno je puno savjesti i discipline građana".

U Županijskom stožeru su nam potvrdili da su mjere samoizolacije praktički ukinute, ne samo za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku, nego i za većinu zaraženih. Još prije pet dana, 6. svibnja, prema podacima koje je iznio načelnik Županijskog stožera Marko Boras Mandić, pod mjerama samoizolacije u našoj je županiji bilo oko 1500 osoba, od čega 500 pod posebnim nadzorom kao kontakti zaraženih. Nekima je samoizolacija u međuvremenu istekla, a ostalima je ukinuta, kao i većini zaraženih osoba.

Trenutno je u županiji 19 zaraženih, od čega samo jedan od njih, pomorac kojemu je zaraza otkrivena tijekom vikenda, ima obavezu samoizolacije, dok su ostali na kućnom liječenju, rekao je Mićović. "Ostali ne moraju biti u samoizolaciji, ta se mjera polako popušta. Oni su kod kuće i javljaju se epidemiolozima", rekao je.

Na novinarsko pitanje, Mićović se osvrnuo i na otvaranje državnih granica. "Točno je propisano koji su uvjeti da bi se ušlo na teritorij RH. U prvih 14 dana po ulasku nema obaveze samoizolacije, ali od granične policije dobivaju letak s pojašnjenjima o tome da moraju ograničiti kretanje, izbjegavati kontakte osim onih nužnih i njih provoditi po pravilima, i moraju se ponašati korektno. Tako će se situacija držati pod kontrolom", naglasio je Mićović.

U KBC-u Rijeka danas otpuštaju posljednjeg pacijenta s kovidom, koji je bio na respiratoru, i u bolnici više nema pozitivnih pacijenata pa se normalizira rad i na Klinici za infektologiju, rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

"Proteklog tjedna u poliklinici je pregledano 20 tisuća bolesnika, a radilo se cijeli dan, od 6:30 kad se otvaraju laboratoriji pa do 22 sata kad završava magnet", naglasio je Štimac i dodao kako zahvaljujući tome nisu značajno porasle liste čekanja. "Sustav je praktički vraćen u normalu", zaključio je.

Početak rada zdravstvenog sustava u punom opsegu udvostručio je potrebu za zaštitnom opremom, rekla je županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić i najavila dolazak nove pošiljke maski, vizira, dezinficijensa i ostale opreme, dopremljene u Hrvatsku iz Kine. Uspješno se provode testiranja djelatnika u socijalnoj skrbi, koji i dalje rade u dva turnusa, dodala je Malatestinić.

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar istaknuo je povećanu frekvenciju prometa, posebice nakon liberaliziranog prometa građana. Naglasio je kako policija više ne mora kontrolirati ulaske i izlaske iz županije, "no i dalje imamo obvezu nadzora mjera samoizolacije, a još uvijek ima onih koji je se ne drže", rekao je Dizdar. Poslušajte cijelu konferenciju za medije Županijskog stožera Civilne zaštite:

Konferencija za medije Županijskog stožera Civilne zaštite

Galerija
Tomislav Dizdar, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-
Đulija Malatestinić, županijska pročelnica za zdravstvo (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Župan Zlatko Komadina (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.