Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Mavrincima se pojavila Q groznica- mještanima izdano upozorenje

18.03.2022.

14:30

Autor: Neva Funčić

Ovce na ispaši

Ovce na ispaši

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Na području općine Čavle u naselju Mavrinci pojavila se Q groznica, bolest koju ljudima prenose domaće životinje, a karakterizira ju visoka temperatura, glavobolja i upala pluća. 

U županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo je potvrđeno devet slučajeva ove bolesti, koja se uspješno liječi antibioticima.


Mještani su pozvani da izbjegavaju šetnje u blizini šume uz ulicu Remetnjak gdje se nalazi stado ovaca, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić te najavila da u ponedjeljak u Mavrince stiže veterinarska inspekcija koja će provjeriti zdravlje životinja.

Bolest se se prenosi udisanjem čestica zaraženih životinjskih izlučevina, a devet potvrđenih slučajeva grupirano je na istoj lokaciji u Mavrincima, u blizini tri tora u kojima su ovce, koze i krave. Simptomi su slični gripi ili pak covidu-19, ali se bolest uspješno liječi antibioticima te ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

epidemiologinja Danijela Lakošeljac

Doktorica Lakošeljac tumači da inkubacija bolesti traje dva do tri tjedna, pa je vjerojatno da je broj zaraženih i veći. 


Mještanima poručuje da se ukoliko prepoznaju navedene simptome obavezno jave obiteljskom liječniku radi dodatnog testiranja, jer se bolest uspješno liječi antibioticima.


Poziva na pojačane mjere higijene, izbjegavanje blizine štala, nošenje maske i pranje obuće po povratku iz šetnji. Poslušajte izjave epidemiologije Danijele Lakošeljac i načelnice Ivane Cvitan Polić:

izjava Lakošeljac

izjava Ivane Cvitan Polić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.