Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednik Zoran Milanović zbog neplaniranih obveza ipak danas ne dolazi u Rijeku

10.05.2022.

10:07

Autor: Neva Funčić

Predsjednik RH Zoran Milanović

Predsjednik RH Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske jutros su javili kako predsjednik Republike Zoran Milanović zbog neplaniranih obveza u Zagrebu danas neće sudjelovati na obilježavanju 30. godišnjice osnivanja i djelovanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj u Rijeci, kao što je bilo najavljeno.

Na svečanosti će sudjelovati savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić kao izaslanica Predsjednika Republike.


Svečanost u Pomorskom i povijesnom muzeju počet će u 11 sati, a dolazak su potvrdili i predstavnici svih 16 slovenskih kulturno-umjetničkih društava koja djeluju u Hrvatskoj.


"Prema posljednjim službenim podacima iz Popisa stanovništva, 2011. godine u Hrvatskoj je živjelo 10 517 Slovenaca, od toga više od 7 tisuća Slovenki", izjavila je Barbara Riman, predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj sa sjedištem u Rijeci. 


Kaže da je njihov broj do danas pao, pa očekuje da će novi popis stanovništva pokazati oko 8 tisuća hrvatskih Slovenaca. Ima ih po cijeloj Hrvatskoj, najviše u Istri i na Kvarneru, ali i u Zagrebu gdje djeluje najstarije slovensko društvo u Hrvatskoj.


Savez slovenskih društava u Republici Hrvatskoj je krovna organizacija slovenskih društava u Hrvatskoj, osnovan je 1992. godine na inicijativu tadašnjeg veleposlanika Republike Slovenije, Matije Malešiča. Prvi predsjednik Saveza je bio Vinko Žibert iz Slovenskog doma KPD Bazovica, gdje je i bilo sjedište Saveza. 


Četiri godine kasnije se sjedište preselilo u Zagreb a novi predsjednik postao je Darko Šonc, ujedno i predsjednik Kulturno-prosvjetnog društva Slovenski dom iz Zagreba. U svibnju 2018. godine za predsjednicu je izabrana povjesničarka dr. Barbara Riman, članica Slovenskog doma KPD Bazovica. Zamjenica predsjednice je Jasmina Dlačić, a sjedište Saveza je ponovno u Rijeci.


Trenutno na prostoru Republike Hrvatske djeluje 16 slovenskih kulturno-umjetničkih društava: Kulturno-prosvjetno društvo Slovenski dom Zagreb (Zagreb), Slovenski dom, kulturno-prosvjetno društvo Bazovica (Rijeka), Slovensko kulturno društvo Triglav (Split), Slovensko kulturno društvo Lipa (Dubrovnik), Slovensko kulturno društvo Istra (Pula), Slovensko kulturno-prosvjetno društvo Snežnik (Lovran), Slovensko kulturno društvo Lipa (Zadar), Kulturno društvo Slovenski dom Karlovac (Karlovac), Društvo Slovenaca Labin (Labin), Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz (Osijek), Slovensko kulturno društvo Lipa (Buzet), Slovensko kulturno društvo Oljka (Poreč), Slovensko kulturno društvo Gorski kotar (Tršće), Slovensko kulturno društvo Nagelj (Varaždin), Slovensko kulturno društvo Ajda (Umag) te Slovensko kulturno društvo Prešeren (Lokve).


U programu današnje svečanosti nastupit će predstavnici četiri najveća slovenska društva, iz Zagreba, Splita, Rijeke i Pule, najavila je Riman. Poslušajte:


Slovenska društva u Hrvatskoj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.