Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zvone prva zvončarska zvona - počinje peto godišnje doba!

06.01.2015.

08:13

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prvim minutama utorka, 6. siječnja, žejanski zvončari krenuli su na prvi ovogodišnji pohod po selima. Pridružiti im se možete poslijepodne na dizanju pusta, a od ponoći i zvončarima Muna. Početak je to ovogodišnjeg, relativno kratkog, petog godišnjeg doba. Velika povorka Riječkog karnevala je već 15. veljače.

Dio riječkog zaleđa i karnevalisti grada na Rječini početak pusta obilježit će, tradicionalno, na Antonju, 17. siječnja, kad puhnu u Antonjski rog, ali će Žejanci pusta podignuti, uz feštu, poslijepodne, u 16 sati. Zvončari Muna krenut će u prvi ovogodišnji pohod s prvim minutama srijede, 7. siječnja.

Grobnički dondolaši će, uz prigodnu zabavu, danas objesiti veliki zvonac. Čast da to učini ove godine pripala je Filipu Šestanu iz Podhuma, najaktivnijem dondolašu u prošloj sezoni. Prvi zvon objavit će početak pusta na Grobnišćini. 

Prvi mesupusni tanci u Matuljima bit će na Antonju, a možda baš te večeri prvi put na pusnoj zabavi zaplešu i polaznici Škole potresujke. Od pedesetak polaznika školu je uspješno završilo njih dvadeset, da ne mislite da je to lako.

Dan kasnije, 18. siječnja bit će izabrana najpusna divojka. Ulaznice za taj program dostupne su u uredu TZ Općine Matulji. Najpusna divojka natjecat će se, vjerojatno, kao i svake godine do sada, na izboru za kraljicu Riječkog karnevala 23. siječnja u Dvorani mladosti. Iste večeri će riječki gradonačelnik Vojko Obersnel predati ključeve grada karenvalistima.

Kalendar pusnih događanja u matuljskom kraju dostupan je ovdje, a program RIječkog karnevala ovdjePoslušajte izjavu direktorice TZ-a Mirjane Kalčić Grlaš:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.