Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zvuci prirode i tradicijska glazba PGŽ dočekuju putnike na aerodromu

21.07.2016.

16:40

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Goste u Zračnoj luci Rijeka u Omišlju dočekivat će zvuci tradicijske glazbe naših otoka, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara. Novi akustički dizajn muzejskoga terminala dio je projekta Muzeji zajedno Primorsko goranske županije.

U prostoru policijske provjere putnika, postavljena je instalacija koju interaktivno pokretom aktiviraju putnici, rad šveđanina Hakana Lidboa i britanskoga dua Coldcut. Rad je dobio i nagradu američkoga proizvođača bežične audio opreme Sonos, koja je i sponzorirala opremanje riječke zračne luke glazbenim instalacijama. Britanskom glazbeniku Scanneru - Robinu Rimbaudu partner projekta Music Tech Fest iz Londona dodijelio je posebnu nagradu za šestosatnu kompoziciju generativnje glazbe Water drops Kapi vode, inspiriranu vodenim bogatstvom našeg kraja. Ova se glazba može čuti u prostoru prije odlaska putnika na ukrcaj u avione, a djeluje smirujuće i opuštajuće.

Nakon muzeja na aerodromu, glazba skladana upravo za taj prostor posebnost je riječke zračne luke. Vizualni koncept upotpunjen je predstavljanjem bogate glazbene baštine ovoga kraja na suvremen način. Među 32 rada pristigla na međunarodni natječaj, prvonagrađeni je Zvučni atlas zavičaja glazbenika Aleksandra Valenčića. Pripremio je šest sati glazbenoga materijala.

"Glazbena priča podijeljena je na tri dijela - noć i dan u Hrvatskome primorju, noć i dan na otocima i isto tako u Gorskome kotaru. Riječ je o glazbenoj kulisi, koja ne smije biti glasnija od zvuka cvrčaka, a prenosi tradiciju našega kraja. To su zvuci iz prirode, žabe, cvrčci, morski kamenčići, 'pešćići', zvukovi zabilježeni u podmorju, ali autorski oplemenjeni. Čuje se i naš govor, naše 'ča' koje gosti žele čuti kad dolaze u naš kraj", priča Valenčić koji je inspiraciju pronašao i u tradicionalnim instrumentima - sopilama, mihu, armunici.

Cilj je opustiti putnike i predstaviti našu baštinu, a glazba na terminalu je korak dalje u suradnji s muzejima, rekao je direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić. Kaže da gosti odlično reagiraju na zvuke. Nakon letova, čekanja, kontrola, brige o prtljazi, autohtoni zvuci kraja u koji su došli djeluju opuštajuće, kaže Palalić, žaleći što zvučna instalacija nije postavljena prije tjedan dana, kada je orkanska bura odgodila letove.

Projekt je županijski, a Muzeji zajedno izlaze prema gostima, rekao je župan Zlatko Komadina ističući da je slogan TZ Kvarnera "Raznolikost je lijepa" prepoznat u zvucima glazbene i prirodne baštine. "80 posto prostora Primorsko-goranske županije pod zaštitom je europske mreže Natura 2000, a dičimo se i bogatstvom glagoljskih spomenika i drago mi je da su autori prepoznali tu baštinu", rekao je župan.

Na međunarodni natječaj za akustički dizajn prostora koji je raspisala Ustanova Ivan Matetić Ronjgov prijavilo se 32 autora. Uz pobjednički Zvučni atlas zavičaja Aleksandra Valenčića, u prostoru Zračne luke Rijeka postavljena su još dva zvučna rada. Poslušajte prilog te razgovor s prvonagrađenim autorom:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.