Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ana Antonova: elektronika na bodulski način!

26.11.2017.

12:34

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U emisiji Otom potom ugostili smo Anu Antonovu, glazbenu selektoricu s otoka Krka koja živi glazbu od ranoga djetinjstva. Njen je rad posljednjih nekoliko godina vrlo dobro prihvaćen, pa je 2016. godine dobila nagradu "Ambasador" za koju je nominirana u kategoriji "Dama hrvatske elektronike".

"Glazbena selektorica je fini naziv, to vam je po starinski dj-ica", kroz smijeh objašnjava Ana Fabijanić, poznatija na sceni kao Ana Antonova. "Umjetničko ime, odnosno prezime Antonova, došlo je spontano. Ima puno Ana u Hrvatskoj, pa su prijatelji govorili 'gremo kod Antonove', po tati Antonu", govori Ana.

Glazbom se počela baviti kao dijete. "Ako imas oca trenera, treniraš nogomet, a ako imaš djeda kompozitora, onda je to glazba. Jabuka ne pada daleko od stabla. Elektronika je došla sama po sebi i to vrlo interesantno - kroz jazz. Sve je, doduše, krenulo klasičnim treningom, osnovna škola gitare. Disciplina i sviranje nekoliko sati na dan, lijepi su bili ti dani", prisjeća se Antonova.

Suorganizatorica je klupskih večeri Fitness. To je jedna velika zabava, s puno plesne glazbe. Mora podsjećati na plesno znojenje. Dolazite na cardio vježbanje, ali prije toga obavezno jedna večera i malo pancete. "Počela sam i s Caramelom - dulce di musica. To je program koji radim u riječkom Tunelu i tu dolazi onaj jazz s početka priče. Na tim zabavama ima raznih momenata - romantičnih, opuštenih i plesnih. Mogu vam i roditelji doći", poziva Ana.

"Sjećam se da je interes za elektroniku došao krajem devedesetih godina. Tada je bio popularan house s Ibize, a kompilacije su stizale iz Londona. Bio je jedan kafić u Krku gdje smo izlazili stalno, a vlasnik je imao smisla za dobru glazbu. On bi išao po ploče u Trst, koje bi se vrtile dva, tri tjedna i onda bi nam dao da ih posudimo. Sjećam se presnimavanja na kazete."

"Krajem prošloga stoljeća puno je teže bilo doći do glazbe. Gledam po sebi; trošim danas te trake... Kao da kreneš pisati rečenicu, dođeš do prvoga odlomka, zgužvaš i baciš. Nakon svake svirke mijenjaš set listu, prilagođavaš se. Nekad sam znala napamet i ljestvice i tko kako stoji, prepoznaš pjesmu nakon dva takta. Danas izađe hit, traje dva dana i to je to", objašnjava Ana.

Na pitanje koju glazbu pušta, kaže da je to malo širi spektar, jer se ne želi odreći ničega. "Ako sam u klubu Tunel, osjeti se taj jazz; ako sam u klubu Život, ima puno elektra i sinthova, a u klubu Crkva, zna se, onda je tu samo tvrdo", kaže naša nasmijana sugovornica.

Prema Mixmagovoj selekciji već je drugi put izabrana u "najuspješnije regionalne selektorice", a 2017. godine dobiva poziv od Urban Bug portala za nastup na njihovoj pozornici na velikom EXIT festivalu.

Dobitnica je Ambasadora, prve hrvatske nagrade za elektorničku glazbu. "To je nešto kao Porin. Budući da na Porinu nema toliko kategorija vezanih za elektroničku scenu, elektronička se scena sama izborila za takvu nagradu", objašnjava Antonova. Nagrađena je u kategoriji "Dama hrvatske elektronike". 

U gradu Krku imamo udrugu Kreativni Krk u kojoj djelujem i ja, pa pokušavamo izmisliti, stvoriti i nešto napraviti. Koncerte, festivale, humanitarke, izložbe... Želimo da ono što je preostalo od te djece i mladih nužno ne bježi", govori Ana. Dio je i Kvir 'n'bass festivalskog kolektiva. To jednodnevni festival kojim slave Svetoga Kvirina, zaštitnika Grada Krka. Budžet im nije veliki, ali to vrlo dobro rade.

"Planovi su mi svirati i samo svirati do 60. godine. Giorgio Moroder još dan danas stane za pult. On je remiksirao poznati hit I feel love, a njegovu traku bismo mogli i poslušati", zaključuje Ana. Poslušajte više:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.