Hrvatski radio

Radio Rijeka

Atma Mundi predstavio album "The Road to Skitacha"

20.08.2016.

12:59

Autor: Antonia Lozo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"The Road to Skitacha" naziv je novoga albuma "Atma Mundi Ensamblea" predstavljenoga sinoć na kastavskoj Crekvini u okviru 25. Kastafskog kulturnog leta. Tim povodom na kavu nam je došao idejni pokretač "Atma Mundija" - jazz glazbenik, aranžer i multiinstrumentalist Zoran Majstorović.

Već 25 godina Zoran Majstorović svira gitaru, ali i brojne žičane instrumente egzotičnog podrijetla, poput arapske lutnje ili ukulelea. Jedan je od rijetkih glazbenika koji se može pohvaliti da svira više od petnaest različitih intrumenata. Na novom albumu Atma Mundija nalazi se devet originalnih skladbi, a sniman je u studijima u Veroni i Goriziji.

Kompozicije su, kao i na prethodnom albumu, inspirirane glazbom iz različitih dijelova svijeta - afričkom, glazbom Dalekoga istoka, pa sve do tradicionalne hrvatske glazbe i istarske ljestvice. "Naziv albuma nastao je zahvaljujući cesti koja vodi do maloga istarskog mjesta Skitače, u blizini Labina. Često tamo boravim, posebice tijekom proljeća, a cestu sam prošao i pješice, i automobilom, i biciklom", objašnjava Zoran.

Na albumu gostuju cijenjeni hrvatski pijanist Matija Dedić i talijanski saksofonist/klarinetist Franceso Bearzatti. "Posebno mi je drago da se na albumu pored mojih devet kompozicija nalazi i bonus traka - Momenti di jazz velikoga Arsena Dedića, čija je to posljednja skladba", kaže Zoran Majstorović. Poslušajte što nam je sve ispričao uz kavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.