Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blitz single 14. 5. 2019. Urban & 4, Iskra

14.05.2019.

11:35

Autor: Branimir Herceg

Isječak slike s Facebook profila

Isječak slike s Facebook profila

Foto: - / -

“Treba nam tako malo, skoro ništa, jedan kremen i jedna iskra” riječi su koje odjekuju u novoj pjesmi benda Urban & 4. “Iskra” je naziv nove pjesme, novog, a opet toliko prepoznatljivog Urbanovog glazbenog pečata.

Iskra” je snimljena gotovo posve uživo, u studiju G.I.S pokraj Rijeke, snimao ju je Matej Zec
S obzirom da je 'Iskra' nastala doma, uz akustičnu gitaru, odlučili smo da je najbolje pokušati zadržati taj topao, kućni duh te glazbenu priču benda samo, naprosto, nasloniti na njezine temelje. Za mene je 'Iskra', u nekom prenesenom smislu, simbol našeg zaloga za budućnost”, opisao ju je sam Damir Urban.

Samu pjesmu prati i video spot pun zanimljivih poveznica i simbolike. 
Želeći napraviti spot koji će što bolje pratiti pjesmu, ali koji ju istovremeno neće opteretiti, razmišljali smo o mnogim opcijama i došli do zaključka da bi, zbog same teme i na neki vrlo općenit način, smisla teksta, bilo idealno da djeca preuzmu glavnu ulogu. Istog trenutka smo se sjetili Jane Sienne i Mile Amelie Mikić. Nije ta ideja došla bez neke smislene veze - naime, prije 23 godine, u prvom spotu Damirove solo karijere, onome za pjesmu 'Astronaut', a i na samom početku svoje karijere, nastupila je Ljupka Gojić Mikić. Kako smo i tijekom svih godina i dalje u kontaktu, odlučili smo je zamoliti, a naravno i ostatak njezine obitelji, da pita djevojčice bi li željele biti u našem spotu. Tako se, na jedan poseban način, zatvorio krug, ali i nastavila priča - točno tamo gdje treba, na djeci, na onima koji jesu budućnost”, opisala je Milica Czerny Urban.

Blitz single po izboru glazbenog urednika Branimira Hercega slušajte utorkom u 11:30!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.