Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bombarderi s Kvarnera - Vladimir Bebić i Mladen Mladenović

16.06.2015.

15:35

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan prije šest godina riječka i hrvatska politička scena ostale su osiromašene za Vladimira Bebića. Imao je tada samo 63 godine. U često dosadnim saborskim raspravama osvježenje je uvijek bio baš on - Bombarder s Kvarnera.

Vladimir Bebić je u riječkoj mladosti nosio nadimak Rico, a kasnije, tamo devedesetih, postao je Bombarder s Kvarnera. Takav je nadimak dobio jer je bacao verbalne bombe kojima je plijenio pažnju javnosti, a one su uglavnom bile uperene protiv aktualne vlasti. Kada je po prvi put izabran za saborskog zastupnika 1992. godine, u noćnom programu Hrvatskoga radija, kada još nije bio siguran njegov izbor u Hrvatski sabor, na pitanje autora teksta: "Možemo li Vam čestitati, gospodine Bebiću?", spremno je odgovorio: "Naravno, danas mi je rođendan. Mi Lavovi uvijek pobjeđujemo". Bilo je to 4. kolovoza 1992. godine, postao je nakon toga veliko osvježenje u političkom radijskom programu, a kasnije i na hrvatskoj javnoj sceni. Dobio je ubrzo i novi nadimak.

Međutim, nadimak Bombarder s Kvarnera još prije njega nosio je jedan riječki sportaš, a nadjenuo mu ga je legendarni sportski radijski reporter Ivo Tomić. Danas smo vas u emisiji "Tri zmaja" pitali: tko je prije Vladimira Bebića nosio taj nadimak - Bombarder s Kvarnera? Odgovor ste znali – bio je to Mladen Mladenović, nekadašnji nogometaš HNK Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.