Hrvatski radio

Radio Rijeka

Božić je, judi! - glazbenici PGŽ-a pozivaju na koncert u riječkoj katedrali

24.12.2019.

11:39

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

"Božić je judi", tradicionalni koncert Hrvatske glazbene unije - podružnice Rijeka, i ove će godine razveseliti božićnim pjesmama mnogobrojnu riječku publiku u riječkoj katedrali sv. Vida. Koncert u četvrtak 26. prosinca počinje u 20 sati.

Zajedno s Radio Rijekom, ovaj koncert traje punih 25 godina i uvijek je svjež i prepun noviteta, a ove je godine posvećen našem nedavno preminulom kolegi Ivici Vrkiću, koji je, uz Jadranku Čubrić, vodio sve dosadašnje koncerte "Božić je judi".

Ovaj popularni koncert nastao je 1994. godine, kada su glazbenici primorskoga kraja prvi put zapjevali na burovitom riječkom Korzu 22. prosinca, uputivši božićnom pjesmom svoju prvu glazbenu čestitku. Od tada se redovito, svakog prosinca, glazbenici okupljaju kako bi brojnim poklonicima božićne pjesme zapjevali tradicionalne božićne napjeve Hrvatskoga primorja, sjevernojadranskih otoka i Istre, božićne duhovne skladbe iz literature klasične glazbe te hrvatske i svjetske tradicionalne božićne pjesme.

Na svakom se koncertu uvijek izvode pjesme "Radujte se narodi", "Tiha noć" i "Božić je judi", pjesma po kojoj je koncert dobio ime, nastala 1994. godine, a glazbu i tekst napisao je Dražen Turina Šajeta. Na kraju koncerta izvodi se "Narodi nam se", a koncert je karakterističan i po čestitki glazbenika, članova HGU-a,koju izvođači upute nakon pjesme "Božić je judi".

Nakon "Božića u Ciboni", ovo je najstariji koncert božićnih pjesama u Hrvatskoj. Tijekom proteklih godina mijenjala su se mjesta izvedbe: nastupalo se na Korzu, Koblerovu trgu, u HKD-u na Sušaku, Filodrammatici, kapucinskoj crkvi, trsatskom svetištu, katedrali sv. Vida, u Bakru i Voloskom.

U proteklih 25 godina nastupilo je više od tisuću amatera i profesionalnih glazbenika svih glazbenih pravaca, a gdje god nastupili, izvođače je pratila brojna vjerna publika. Glazbeni urednici koncerta bili su Miodrag Đuza Stojiljković, ujedno i inicijator koncerta zajedno s Jadrankom Čubrić, Koraljko Pasarić, Ivan Nino Načinović, Ivan Pavačić (za tradicionalnu glazbu), Saša Matovina, Olja Dešić, Tatjana Bon, Aleksandar Saša Valenčić.

Od prvog pjevanja na Korzu, uz glazbenike je i HRT - Radio Rijeka, koja u izravnom prijenosu svake godine putem radiovalova slušateljima prenese dio glazbene Božićne čarolije. Poslušajte čestitku Jadranke Čubrić:

Jadranka Čubrić: Božić je judi!, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.