Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Božić je judi" ove godine bez publike, ali i dalje u eteru Radio Rijeke

26.12.2020.

07:02

Autor: HRT - Radio Rijeka

S jednog od ranijih koncerata. Ove godine skoro sve isto, samo bez publike. (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

S jednog od ranijih koncerata. Ove godine skoro sve isto, samo bez publike. (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

"Božić je judi", svečani blagdanski koncert Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije i Radio Rijeke, bit će održan 26. prosinca uz uobičajeni izravni prijenos u radijskom programu od 20 sati, ali bez publike u riječkoj katedrali.

Prijenos koncerta iz Katedrale sv. Vida pratite u programu Radio Rijeke i na YouTube kanalu HGU.

U 27. izdanju koncerta "Božić je judi" svirat će i pjevati Marko ToljaTina VukovDuško JeličićMario BattifiacaMartina MajerleJoso ButoracMedea Market Sindik, ženska klapa Luka Rijeka, sopci Udruge sopaca otoka Krka i pučki pivači otoka Raba.

Pratnja na koncertu bit će Ivan PešutAleksadar Valenčić, Trio Veljak, Diana Grubišić ČikovićSilvana JeličićDorian RubešaMladen Žmak.

"Božić je judi" je nakon "Božića u Ciboni" najstariji koncert božićnih pjesama u Hrvatskoj. Prvi put su glazbenici primorskog kraja i otoka glazbenu čestitku božićnom pjesmom uputili 22. prosinca 1994. s riječkoga Korza. 

Od tada redovito svakog prosinca pjevaju tradicionalne božićne napjeve Hrvatskog primorja, sjevernojadranskih  otoka i Istre, božićne duhovne skladbe iz literature klasične glazbete hrvatske i svjetske tradicijske božićne pjesme. Uvijek uz izravni prijenos u programu Radio Rijeke. 

Na svakom koncertu uvijek izvode pjesme Radujte se narodi (hrvatska tradicijska božićna), Tiha noć i Božić je judi (pjesma po kojoj je koncert dobio ime nastala je 1994., glazbu i tekst napisao Dražen Turina Šajeta), a na kraju svakog koncerta izvode Narodi nam se (hrvatska tradicijska božićna).

U dosadašnjim izdanjima koncerta nastupilo je više od tisuću amatera i profesionalnih glazbenika svih glazbenih pravaca, a pratila ih je brojna vjerna publika kojoj su oni znali uzvratiti nadahnutim interpretacijama.

Program će voditi Jadranka Čubrić, koja je o koncertu govorila i u programu Radio Rijeke - poslušajte:

O najnovijem izdanju blagdanskog koncerta, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.