Hrvatski radio

Radio Rijeka

Trodnevni program Creskog semnja: za svakog ponešto

05.08.2022.

13:59

Autor: Tatjana Sandalj

Grad Cres

Grad Cres

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Počeo je trodnevni program Creskog semnja. Manifestacija koja tradiciju nastavlja od davne 1543. godine ove godine je redizajnirana, naglašavaju organizatori iz Turističke zajednice Grada Cresa, pa publiku očekuje puno novosti.

Uz atraktivne koncerte, turnire, vrlo bogatu tombolu, izložbe, prezentacije, najvažniji dio je sajam lokalnih proizvoda koji se ove godine prvi puta održava na Šetalištu 20. travnja.


Creski semenj, kako se na lokalnom dijalektu naziva sajam, tradicionalno se vezuje uz svetkovinu Gospe Snježne, a prvi put se spominje u Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. Tada je Semenj trajao cijeli tjedan i sve što se tih dana dopremilo u Cres radi prodaje bilo je oslobođeno plaćanja poreza. Kasnije je Semenj reguliran i carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine i održavao se sve do Drugog svjetskog rata. Tradicija je obnovljena devedesetih godina 20. stoljeća.


Šetnja creskim starim gradom, upoznavanje s klančićima, palačama, crkvama i malim trgovima ovih dana nudi upoznavanje s pletenjem creskih košića, obradom i filcanjem vune, ribolovom i drugim starim zanatima. Na toj izložbi na otvorenom bit će demižona, drvenih bačvi, košića, lonaca, starih alata i drugih predmeta iz povijesti Cresa, a za sve su se pobrinuli stanovnici grada. 


Uz već poznatu Udrugu Ruta, u programu sudjeluje i obitelj Brnić iz Valuna čiji se članovi izradom creskih košića bave već više od 100 godina, a riječ je o originalnom creskom proizvodu. 


U povijesnoj palači Arsan, prostoru Creskog muzeja otvorena je izložba "Antička umjetnost", a u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Centrom za napredne studije jugoistočne Europe moći će se razgledati novoobnovljena palača Moise. Vođene ture u petak i subotu počinju u 21 sat. 


Više o programu pronađite OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.