Hrvatski radio

Radio Rijeka

Debitant Tedi Grubica osvojio MIK 2020, Zlatni mikrofon Nini Kraljić

06.09.2020.

10:42

Autor: HRT - Radio Rijeka

Tedi Grubica (Foto: MIK)

Tedi Grubica (Foto: MIK)

Foto: - / -

Debitant Tedi Grubica pobjednik je ovogodišnjih Melodija Istre i Kvarnera što su sinoć održane na Trgu Riječke rezolucije u Rijeci. Festival koji ove godine iznimno nije putovao, mogao se, osim na riječkom trgu, pratiti i u programu Radio Rijeke, Radio Pule i Drugog programa Hrvatske televizije.

Među 19 novih skladbi, publika u gledalištu i ona koja je glasala putem interneta, kao i stručni žiriji, odabrali su svoje favorite. Prvu nagradu publike (41 bod) osvojila je skladba "Falati ča si blizu", autora Gorana Šarca, Roberta Pilepića i Aleksandra Valenčića, koju je izveo Tedi Grubica. On je ujedno osvojio i nagradu za najboljeg debitanta, koju dodjeljuje Pomorski radio Bakar.

Drugu nagradu publike (s 38 bodova) osvojila je skladba "Inkatan" Roberta Grubišića, Zlatana Marunića i Ivana Nina Načinovića u izvedbi Jose Butorca i klape Tić. Ta je klapa pratila i Martinu Majerle koja je osvojila treću nagradu publike (33 boda) skladbom "Dajen ti besedu", autora Roberta Grubišića i Roberta Pilepića.

Najbolja po stručnom ocjenjivačkom sudu bila je skladba "Tu ostani" autora Daniela Moscarde, koju je izvela Daniela Moscarda. Drugu nagrada stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je skladba "Ne pasiva ovo vrime nego mi" autora Tonija Pernića i Maura Giorgija u izvođenju Erika Balije, dok je treća nagrada stučnog žirija dodijeljena skladbi "Kap po kap" autora Saše Markovskog i Vjeke Alilovića u izvedbi Nine Kraljić.

Za tu je skladbu Nina Kraljić nagrađena Zlatnim mikrofonom Radio Rijeke za najbolju interpretaciju, dok je autoru teksta Vjeki Aliloviću dodijeljena nagrada Čakavskoga sabora za najbolji tekst. Radio Istra je nagradu za najbolji aranžman dala u ruke Maura Giorgija za aranžman skladbe "Ne pasiva ovo vrime nego mi".

Nagradu "Beseda" koju Novi list tradicionalno dodjeljuje kompoziciji koja cjelokupnim izričajem na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju, osvojila je skladba "Tramuntana" autora Franje Jardasa u izvođenju grupe Father.

Nagrada "Nello Milloti" – Roženice Radio Pule za najprimjerenije zastupljen istarsko–primorski tradicijski izričaj ove godine nije dodjeljena, u dogovoru s festivalom, kao podstrek autorima da razmišljaju i u tom pravcu.

Večeras na Revijalnom koncertu MIK-a na Trgu Riječke rezolucije u 20 sati nastupaju znana mikovska imena: Antonio Krištofić, VIM i Atlantis, Joso Butorac, Vesna Nežić Ružić, Sergio Pavat, Duško Jeličić, Nino Načinović, ženska klapa Hreljin, klapa Tić, Tamara Brusić, Francesco SquarciaGianluca Draguzet, Martina Majerle, Duo Battifiaca, Alen Vitasović, Jozefina Jurišić, Đani Maršan, ženska klapa Luka i Mario Lipovšek Battifiaca.

Poslušajte što su nakon prve večeri MIK-a rekli Tedi Grubica i Nina Kraljić:

Tedi Grubica i Nina Kraljić, pripremio Albert Petrović

MIK na Trgu Riječke rezolucije (Foto: MIK)

MIK na Trgu Riječke rezolucije (Foto: MIK)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.