Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvije gitare su točka susreta s Darkom Jurkovićem

14.01.2016.

21:24

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treći koncert u ciklusu "Meeting point – Jazz petkom" u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca i Udruge Zvuci tišine bit će solo koncert "TWO" Darka Jurkovića za dvije gitare u petak, 15. siječnja, u 20 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Koristeći two hands tapping, odnosno tehniku sviranja na dvije gitare istovremeno, Darko Jurković zadivljuje publiku i žirije - dobitnik je sedam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000., 2002., 2003., 2004., 2006., 2007., 2008., te Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (Cantado no toro). Za koncert "Classic and jazz"Goranom Končarom i Darko Jurković Kvartetom, dobili su nagradu za najbolju izvedbu Riječkih ljetnih noći 2013. 

Na koncertu u petak izvest će većinu skladbi s albuma "Two" iz prošle godine, program sastavljen od stilskih različitih standarda i autorskih  skladbi. Jurkovića jazz kritičari ocijenjuju glazbenikom neizmjernog talenta koji pomiče granice mogućeg svirajući inventivno i iznenađujuće lako, nadilazeći predvidljive okvire nadahnuća.

Jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji godišnje broji toliko nastupa u inozemstvu, od Europe do Južne Amerike. Surađuje s brojnim istaknutim glazbenicima, a snimio je 13 nosača zvuka, od kojih su čak tri iz protekle godine. 

Što čeka publiku koncerta "TWO" raspitivao se Albert Petrović, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.