Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grbac, Šegota i Butorac slavili i na kastavskom izdanju MIK-a

30.06.2017.

08:13

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festival Melodije Istre i Kvarnera treću festivalsku večer održao je u gradiću na brege - Kastvu. Još jednom su pobijedila tri tenora - Voljen Grbac, Edi Šegota i Joso Butorac, a druga je bila Nina Fakin. Tako ni u vrhu ukupnoga poretka nakon tri festivalske večeri nema značajnih promjena.

Finale u Centru Zamet
Organizatori MIK-a izvijestili su u petak popodne da će se nedjeljna finalna večer, umjesto na riječkome Korzu, zbog najavljenoga lošeg vremena održati u Centru Zamet s početkom u 21 sat. Ulaznica još ima u prodaji, a moći će se kupiti i u nedjelju na blagajni Centra.

Pogled uprt u nebo i molbe njemu usmjerene urodile su plodom te su MIK-u omogućile nastup pod zvjezdanim kastavskim svodom. Nakon prepunih gledališta u Opatiji i Malinskoj, red je bio da mikovci napune i Crekvinu. Obnovljena kastavska ljepotica bila je premala za sve one željne domaće besede i sve one koje MIK vole i poštuju.

Početak svake večeri označava razmjena darova između grada domaćina, odnosno gradonačelnika i direktora Festivala. Novopečeni gradonačelnik Matej Mostarac darovao je Andreju Baši sliku kastavskog umjetnika Željana Pavića, a Baša je uzvratio stiliziranim mikovskim globusom.

Nakon što su članovi karavane otpjevali svih 19 skladbi i nakon što je završio službeni dio programa, nastupile su učenice 3. razreda Osnovne škole Milana Brozovića, Mara Lukanović i Karla Stanić, koje su u svom stilu otpjevale Zami me sobun sakamo i hit Gine Picinić Barka lipog imena.

Voditeljski dvojac Battifiaca – Ferlin publiku je u pauzama između pjesama do srca nasmijavao, a njihova nagradna igra, koju je teško riječima opisati, bila je pun pogodak. Red pjesme, red smijeha i vrijeme je proletjelo u hipu. Sutra raspjevana karavana glazbenog nomada kreće put Raše, gdje će zapjevati prvi put u svojoj 53 godine dugoj povijesti.

Kastavska publika najboljom je ocijenila skladbu Živet će vavik naša beseda u interpretaciji Voljena GrbcaEdija Šegote i Jose Butorca, dodijelivši joj 172 glasa. Nina Fakin i njezina Ča je život zauzeli su drugo mjesto osvojivši 131 glas, a treće je mjesto prema glasovima Kastavaca zaslužila izvedba Martine Majerle sa skladbom Teče, teče rečina i 92 osvojena glasa.

Ako glasove Opatije, Malinske i Kastva zbrojimo, dobit ćemo ovakvu sliku u ukupnom poretku: na prvom se mjestu u ukupnom poretku nalaze Edi Šegota, Voljen Grbac i Joso Butorac sa 71 bodom, na drugom se nalazi s Nina Fakin sa 60 bodova, a na trećem Mladen Grdović s 55 osvojenih bodova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.