Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:02 / 02.02.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Prerušene fritule

Fritule; ilustracija

Fritule; ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Tko kaže da su fritule rezervirane samo za vrijeme Božića? Ovotjedna slastica koju vam donosimo iz primorske kuhinje su upravo fritule. Doduše, u nešto izmjenjenijem aranžmanu. Isprobajte recept!

PRERUŠENE FRITULE


Sastojci:


400g brašna, 1 prašak za pecivo, malo soli, 30g putra, 50g šećera, 2 jaja,125ml mlijeka, 2 cl rakije,

Za dekoraciju: 150g šećrra u prahu, 3 žl. ruma, šarene i čokoladne mrvice

Za prženje: 1l ulja


Postupak:


U zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo. Putar narežite na tanke listiće i razmrvite s brašnom. Dodajte šećer, sol, jaja, mlijeko i rakiju i umjesite glatko tijesto.


Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tijesto oko 2cm debelo pa ga režite na jastučiće cca 3×3 cm.


Ulje zagrijte u dubljoj posudi i provjerite mu temperaturu. Kad je dovoljno vruće u njega spuštajte oko 10 jastučića odjednom i pržite ih po 5 minuta sa svake strane.


Kad dobiju lijepu zlatnožutu boju izvadite ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće pa dekorirajte.


Za glazuru dobro promješajte šećer u prahu i rum. Ovime premažite svaki jastučić pa ga pospite šarenim ili čokoladnim mrvicama. Ostavite fritule da se glazura malo stisne pa poslužite.


Ukoliko više volite bijelu čokoladu možete njome glazirati kolače. Rezultat će biti isti.


Dobar tek!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici