Tko kaže da su fritule rezervirane samo za vrijeme Božića? Ovotjedna slastica koju vam donosimo iz primorske kuhinje su upravo fritule. Doduše, u nešto izmjenjenijem aranžmanu. Isprobajte recept!
02.02.2022.
10:02
Autor: HRT - Radio Rijeka
Tko kaže da su fritule rezervirane samo za vrijeme Božića? Ovotjedna slastica koju vam donosimo iz primorske kuhinje su upravo fritule. Doduše, u nešto izmjenjenijem aranžmanu. Isprobajte recept!
PRERUŠENE FRITULE
Sastojci:
400g brašna, 1 prašak za pecivo, malo soli, 30g putra, 50g šećera, 2 jaja,125ml mlijeka, 2 cl rakije,
Za dekoraciju: 150g šećrra u prahu, 3 žl. ruma, šarene i čokoladne mrvice
Za prženje: 1l ulja
Postupak:
U zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo. Putar narežite na tanke listiće i razmrvite s brašnom. Dodajte šećer, sol, jaja, mlijeko i rakiju i umjesite glatko tijesto.
Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tijesto oko 2cm debelo pa ga režite na jastučiće cca 3×3 cm.
Ulje zagrijte u dubljoj posudi i provjerite mu temperaturu. Kad je dovoljno vruće u njega spuštajte oko 10 jastučića odjednom i pržite ih po 5 minuta sa svake strane.
Kad dobiju lijepu zlatnožutu boju izvadite ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće pa dekorirajte.
Za glazuru dobro promješajte šećer u prahu i rum. Ovime premažite svaki jastučić pa ga pospite šarenim ili čokoladnim mrvicama. Ostavite fritule da se glazura malo stisne pa poslužite.
Ukoliko više volite bijelu čokoladu možete njome glazirati kolače. Rezultat će biti isti.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
prije
Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora